Wielrenners ernstig gewond na valpartijen

De Nederlandse wielrenner Robert Slippens en zijn Belgische collega Christophe Brandt hebben gisteren ernstige verwondingen opgelopen bij verschillende valpartijen tijdens een wedstrijd in het Belgische Merksem, de Schaal Ward Sels.

Slippens, een baanrenner die tijdens zesdaagsen een koppel vormt met Danny Stam, liep tien gebroken ribben op, een sleutelbeenbreuk en een geperforeerde long. Hij is voor enkele maanden uitgeschakeld en mist komend najaar in elk geval de zesdaagsen van Maastricht en Amsterdam. Zijn rentree wordt niet eerder verwacht dan begin volgend jaar, in de Zesdaagse van Rotterdam.

Slippens kwam bij een wegversmalling in een geul terecht en raakte met zijn linkerzij een paaltje. De coureur uit de formatie Ubbink-Syntec moet in elk geval tot het einde van deze week in het ziekenhuis van Brasschaat blijven.

Brandt, een renner uit de ploeg van Davitamon-Lotto, kwam na amper vijf kilometer hard ten val. Brandt werd met vier gebroken ribben, een geperforeerde long en schade aan nier en milt afgevoerd naar het ziekenhuis van Merksem. Artsen moesten één nier verwijderen. Brandt, wiens bot van zijn bovenarm is verbrijzeld, wordt tot het einde van de week kunstmatig in coma gehouden. Hem wacht een maandenlange revalidatie. (ANP)