Weer eis doodstraf tegen Bulgaarse verpleegsters

Tripoli, 30 aug. Een Libische aanklager heeft gisteren in Tripoli opnieuw de doodstraf geëist tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts die ervan worden beschuldigd eind jaren negentig in een ziekenhuis in Benghazi moedwillig honderden kinderen met hiv te hebben besmet. De zes werden in 2004 in Benghazi ter dood veroordeeld op grond van hun bekentenissen, waarvan zij echter zeiden dat ze door foltering waren afgedwongen. De vonnissen werden eind vorig jaar vernietigd door het Hooggerechtshof, dat de zaak naar een lagere rechtbank terugverwees. Van de besmette kinderen zijn er 50 aan aids overleden. De zaak heeft tot grote woede onder de Libische bevolking geleid. Anderzijds staat hij normalisering van de Europees-Libische betrekkingen in de weg. Het proces werd gisteren tot 5 september verdaagd.