Voorzitter Westerhof weg bij PSV

Rob Westerhof vertrekt in oktober na twee jaar als voorzitter van PSV. De zware belasting in combinatie met zijn overige verantwoordelijkheden geeft hij als verklaring voor zijn onverwachte vertrek.

De commissarissen van PSV hebben ingestemd met het verzoek van Westerhof om uit zijn functie te worden ontheven. Hij ontkent, op de website van de voetbalclub, dat zijn vertrek te maken zou hebben met het moeizame vertrek van André Ooijer naar Blackburn Rovers of de mogelijke, in Eindhoven discutabele, komst van Patrick Kluivert. Hij maakte zijn voornemen intern afgelopen zomermaanden al kenbaar. Sinds 1928 heeft PSV geen voorzitter meer gehad die zo kort de functie heeft bekleed.

Na 1 oktober neemt vice-voorzitter Frits Schuitema van de raad van commissarissen de functie tijdelijk waar. „Ik had een inschatting gemaakt dat ik twee of tweeënhalve dag per week met PSV bezig zou zijn. In de praktijk ben je zestig tot zeventig uur bezig”, aldus Westerhof die met „andere activiteiten” in de knel kwam. PSV overweegt nu voor de dagelijkse leiding een directeur aan te stellen.

Voormalig voorzitter (1996-2004) Harry van Raaij zette zich twee jaar geleden zeer in voor de komst van zijn opvolger, tot dan toe werkzaam voor Philips in de Verenigde Staten. Westerhof moest vooral veel energie steken in de financiële gezondmaking van de Eindhovense club die gebukt ging onder een zware schuldenlast.

Behalve tegen de penibele financiële situatie bij de club moest Westerhof opboksen tegen de bestaande sterke machtspositie van technisch directeur Guus Hiddink. Zo kon de huidige bondscoach van Rusland tijdens het voetbalseizoen, tegen de zin in van Westerhof, bondscoach worden van het Australische elftal.

Schuitema is bestuurlijk al zestien jaar betrokken bij PSV. Hij gaat als interim-voorzitter aan de slag en zal actief blijven tot een vervanger van Westerhof is aangetrokken. „Ik wil het niet permanent gaan doen.”

Als prioriteit noemde hij onder meer de herfinanciering van het stadion, waarvan de financieringslasten zwaar op de begroting drukken.

De zaakwaarnemer van Patrick Kluivert, Paul Foortse, heeft gisteren in een verklaring laten weten goede hoop te hebben dat de dertigjarige voetballer voor vrijdag een contract bij PSV tekent. Foortse is in afwachting van een antwoord van de clubleiding van Valencia, de Spaanse voetbalclub waar Kluivert momenteel nog onder contract staat. De markt voor internationale transfers sluit donderdagnacht om twaalf uur precies.

„Met PSV is er ook nog geen overeenstemming”, zei Foortse. „Ik ben jurist en er is in mijn ogen pas overeenstemming als de inkt van de handtekening is opgedroogd. Maar ik heb het gevoel dat we er met PSV wel uit gaan komen.”