Vluchtelingen Birma verlaten Thailand

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is begonnen met de herlocatie van ruim 2.800 Birmese vluchtelingen. Zij maken deel uit van de 140.000 Birmese vluchtelingen, meest etnische Karen, die in negen kampen in Thailand verblijven.

In de afgelopen twee weken zijn 150 Birmezen naar de Verenigde Staten vertrokken, waar zij politiek asiel hebben gekregen. Ongeveer 2.700 anderen zullen voor het einde van het jaar naar de VS gaan, maakte Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres gisteren in het kamp Tham Hin bekend. De UNHCR is met een aantal westerse landen, waaronder Nederland, in gesprek over asiel voor 15.000 Karen volgend jaar.

De overwegend christelijke Karen, een van de vele etnische minderheden in het overwegend boeddhistische, autoritair geleide Birma, worden achtergesteld en vaak bruut behandeld. Rebellenbewegingen als de Karen National Union vechten al tientallen jaren tegen het leger.

De VS proberen met diplomatieke middelen het regime tot democratische hervormingen te dwingen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, heeft herhaaldelijk tevergeefs geprobeerd het onderwerp op de agenda van de Veiligheidsraad te zetten. Afgelopen vrijdag riep Cambodja via de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN het Birmese regime op de beloofde hervormingen, waaronder het schrijven van een nieuwe grondwet, te bespoedigen. Het was de zesde keer dat ASEAN Birma een dergelijke aansporing gaf.

De asielaanvragen van duizend andere vluchtelingen in Thailand zijn op grond van de Patriot Act – na ‘11 september’ ingevoerde, strenge antiterreurwetgeving – door de VS afgewezen omdat zij lid waren van „gewapende groepen” die het Birmese regime bestrijden.

Het kamp Tham Hin zal na de herlocatie gesloten worden. Momenteel wonen er 9.500 vluchtelingen, terwijl het voor de helft van dat aantal bedoeld is. Sanitaire voorzieningen zijn slecht en kinderen ontvangen er nauwelijks onderwijs. De vluchtelingen mogen niet buiten het kamp komen. (AP)