Verantwoord festivalplezier

Festival de Beschaving in Utrecht biedt een verantwoord dagje uit.

Bezoekers zappen er van dromerige knutselmuziek naar diskjockeys en dans.

Al jaren een van de leukste bands van België: Zita Swoon, met in het midden voorman Stef Kamil Carlens. Een festival voor dertigers die de modder zat zijn Muziek: pagina 28 en 29

Een leuk festival beginnen en daarmee de wereld een klein beetje veranderen. Dat was vier jaar geleden het uitgangspunt van het Utrechtse festival de Beschaving. Begin dit jaar is de Beschaving (na Lowlands) als tweede geëindigd in de categorie beste festival van Nederland in de KinkFM NightLive XS Awards. En met zijn gezellige sfeer, grote acts en klein bezoekersaantal is dit festival hard op weg om één van de leukste festivals van Nederland te worden

Het is de culturele mix van diverse acts die de Beschaving tot een bijzonder festival maakt. De muziekprogrammering is vaak aan de veilige kant en dus weinig verrassend. Maar leuk aan de Beschaving is dat je er kunt zappen van Spinvis (dromerige knutselmuziek, staat voor de vierde keer op de Beschaving) naar de Zingende Candygirls (drie zingende meisjes die snoepjes uitdelen) of van een dansvoorstelling naar Dj-collectief Kraak&Smaak.

De Beschaving garandeert een verantwoord cultureel dagje uit voor dertigers die Lowlands wel een beetje missen maar de moddercampings en lange rijen niet. De toiletten en het drinkwater zijn hier gratis en er is een groot gratis parkeerterrein naast het festivalterrein. Dat maakt de Beschaving tot een festival waar de bezoeker op de eerste plaats komt en geld verdienen op de tweede. De Beschaving wordt gerund en georganiseerd door vrijwilligers (er is slechts één betaalde kracht). Van barpersoneel tot beveiliging (‘sfeer-beheer’ noemt de organisatie dat beschaafd); iedereen doet dit voor zijn plezier. Dat voelt de festivalbezoeker. Ook draagt de geringe omvang van het festival (er zijn slechts 6.000 kaarten beschikbaar) bij aan de bezoekersvriendelijke sfeer.

Klinkende namen in de programmering dit jaar zijn Zita Swoon (al jaren een van de leukste bands van België), Vive La Fête (arty spannende popmuziek óók uit België), Johan (Neerlands’ beste Britpop band), Osdorp Posse (Nederhop-pioniers) en Do the Undo (nieuwe band van Daryll-Ann gitarist Anne Soldaat). Daarnaast is er theater, dans, discussie, en fitness(!). Er is een podium voor beginnende lokale acts, een debat van Coolpolitics en een eigen podium van platenlabel Excelsior, waar naast Spinvis en Johan ook Gem (lekkere gitaarpop) en Lefties Soul Connection (rauwe Hollandse soul) te horen zijn.

Het ‘we willen de wereld een beetje veranderen’-gevoel is ook na vier jaar gebleven. De organisatie schenkt zuivere koffie en aan de productie van de festivalshirts zijn geen kinderhandjes te pas zijn gekomen.

Diverse organisaties proberen de bezoekers op het festival te laten zien hoe zij zélf de wereld kunnen verbeteren. Naast Coolpolitics is er bijvoorbeeld Globalicious, een hippe organisatie die jongeren op een positieve manier informeert en bewust maakt. Op de Beschaving zijn zij aanwezig met een liefdestherapeut. Ludiek en niet paternalistisch.

Los van die aardige achterliggende gedachte is de Beschaving gewoon een leuk festival, waar de muziek, het bier en het leuke dagje uit uiteindelijk toch belangrijker zijn dan het verbeteren van de wereld.

Festival de Beschaving: zaterdag 2/9 van 12.00 tot 23.00, Europaweg in Vleuterweide (Leidsche Rijn) bij Utrecht. Vanaf Utrecht CS is de Beschaving te bereiken met buslijnen 28, 128 en 127; ’s avonds worden pendelbussen ingezet voor de terugreis. Parkeren kan naast het terrein (gratis). Kaarten: 25 euro vvk, 30 euro aan de deur. www.debeschaving.nl

    • Marike Knaapen