Veel kandidaten VVD ontevreden

Binnen de VVD is met onvrede gereageerd op de uitgelekte kandidatenlijst voor de komende Kamerverkiezingen. Kandidaat-Kamerlid Arthur Docters van Leeuwen trok zich gisteren na het uitlekken van de lijst terug. Hij is ontevreden met de tiende plaats op de lijst. Ook enkele zittende Kamerleden overwegen hun plaats op de lijst niet in te nemen uit onvrede over hun positie.

Kamerlid Arno Visser maakte gisteren na het uitlekken van de lijst zijn vertrek al bekend. Hij ontkende dat er een verband was met zijn plaats op de lijst (24ste). Eerder zei Visser te willen doorgaan. Kamerlid Eske van Egerschot (38ste) maakte ook bekend zich terug te trekken. Anton van Schijndel (39ste) twijfelt nog.

Vooral de terugtrekking van Docters van Leeuwen is pijnlijk voor lijsttrekker Rutte. Docters was een van de gezichtsbepalende nieuwkomers. Hij trok zich terug nadat duidelijk was geworden dat de VVD voor officier van justitie Fred Teeven op plaats vijf had gekozen. Docters schrijft in een brief aan Rutte en partijvoorzitter Van Zanen: „Met name door die laatste plaatsing [van Teeven, red.] geeft de VVD zichtbaar de voorkeur aan een lijn die de mijne niet is.” Rutte liet in een schriftelijke verklaring weten dat hij en Van Zanen Docters „er graag bij hadden gehad, vandaar zijn hoge plaats op de lijst.” Zij betreuren het besluit van de voormalig voorzitter van het college van procureurs-generaal en oud-D66’er. De lijst zoals die gisteren onder de kandidaten is verspreid, begint met Rutte (1), Verdonk (2) en Kamp (3). Op vier staat de hoogste nieuwkomer, Brigitte van der Burg, lid van het college van Actal, een adviesorganisatie die wetgeving toetst op administratieve lasten.

Communicatieadviseur Ton Elias stond oorspronkelijk op 25, maar door het wegvallen van Visser en Docters is hij gestegen tot plaats 23. De kandidatenlijst was afgelopen vrijdag aanzienlijk gewijzigd in een vergadering van het hoofdbestuur met de ‘partijbaronnen’, de voorzitters in de kiesdistricten van de VVD.

Interview Docters: pagina 8 en 9