Van Bommel wil vooral veel spelen

Bij de Duitse kampioen praat niemand over meeverdedigen bij balverlies

De oud-PSV’er staat nu niet meer onder toezicht van Johan Cruijff

Mark van Bommel tijdens de training gisteren bij zijn nieuwe club Bayern München. Foto AP Bayern Munich's Dutch soccer player Mark van Bommel kicks the ball during a training match in Munich, southern Germany, Tuesday, Aug. 29, 2006. Bommel transferred from Spanish team FC Barcelona to German first soccer division team FC Bayern Munich on a three year contract. (AP Photo/Christof Stache) Associated Press

Na zijn tijdelijke terugkeer in het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Ecuador, werd Mark van Bommel in maart in de Arena opgewacht door een Duitse cameraploeg. Bayern München zou belangstelling voor hem hebben en wat dacht hij ervan om FC Barcelona in te ruilen voor de Zuid-Duitse club, werd hem voor de microfoon gevraagd. Van Bommel reageerde stomverbaasd en vol onbegrip. Hoe kon een tv-zender helemaal afreizen naar Amsterdam voor een gerucht, waarvan hij zelf niets wist?

Achteraf bleken de Duitse verslaggevers toen redelijk goed geïnformeerd. Bayern aasde inderdaad op Van Bommel. De club hield kennelijk al rekening met het vertrek van van middenvelder Michael Ballack, die enkele maanden later naar Chelsea verhuisde. Zaakwaarnemer Rob Jansen, die ook Roy Makaay naar Bayern bracht, wist een jaar geleden al van de belangstelling van Bayern. „Daarom heb ik een week geleden met manager Uli Hoeness gebeld en vervolgens hebben we de transfer in vier dagen voor elkaar gebokst”, aldus Jansen.

Wat bewoog Mark van Bommel om FC Barcelona al na één seizoen te verlaten? Ondanks een langdurige blessure, opgelopen bij het Nederlands elftal nota bene, en talrijke reservebeurten had hij het naar zijn zin in Catalonië. Een mooiere stad en club als Barcelona kon hij zich niet voorstellen. En ook de leiding van Barcelona was vorig jaar in zijn nopjes met de komst van de Limburger, die transfervrij bij PSV mocht vertrekken. Zo zei technisch directeur Txiki Begiristain: „Ik ben blij dat we deze klassespeler, die tot de Europese top behoort, hebben kunnen binnenhalen.” En voorzitter Joan Laporta: „Mark is een leiderstype, die zien we hier graag.”

Van Bommel speelde zestig procent van alle wedstrijden bij Barcelona – mede door de blessures van Deco en Motta – en maakte zowel het Spaanse kampioenschap als het winnen van de Champions League mee. Toch weerstond hij de lokroep uit München niet. Rijkaard vertelde hem dat hij zijn spelers dit seizoen vaker rust gaat geven, terwijl Van Bommel juist meer in actie wilde komen dan vorig seizoen. „Er zal veel gerouleerd worden, maar je komt wel aan je wedstrijden toe”, zei de succesvolle Barcelona-trainer. Die toezegging vond Van Bommel onvoldoende. „Ik ben een speler die veel wedstrijden nodig heeft om beter te gaan spelen”, legde hij uit bij Studio Sport. „Als ik na twee duels weer word gerouleerd kom ik niet in mijn ritme.”

Volgens Jansen wilde Van Bommel een „toonaangevende’’ rol bij Barcelona gaan vertolken. „Die kon Rijkaard hem niet toezeggen”, aldus de spelersagent. „Mark wilde geen genoegen nemen met een ondergeschikte positie. Rijkaard zei tegen hem: ‘Ik zou het leuk vinden als je hier blijft. Maar als je denkt dat je bij Barcelona ongelukkig wordt, willen we meewerken aan een transfer’. Mark heeft een week geleden te kennen gegeven dat hij van dat aanbod gebruik wilde maken.”

Volgens Jansen krijgt de 29-jarige Van Bommel, die nummer 17 zal dragen, de komende drie jaar een aanvallende rol bij zijn nieuwe werkgever. „Hij gaat centraal achter de spitsen en op de plek van Ballack spelen. Mark zal vaak in en rondom het strafschopgebied te zien zijn. In speltechnisch opzicht is deze nieuwe rol hem op het lijf geschreven. Hij kan de leider van het team worden.”

Over defensieve taken voor Van Bommel heeft niemand het bij Bayern. Dat moet hem deugd doen. Aangezien hij bij balverlies in de omschakeling van aanvallen naar verdedigen nog wel eens zijn directe opponent uit het oog verliest, is hij niet meer geselecteerd voor het Nederlands elftal. Oranje speelde officieel geen rol in zijn beslissing. Maar Van Bommel staat niet meer onder toezicht van Johan Cruijff, de adviseur van Barcelona en bondscoach Marco van Basten. Ook dat moet hij als een prettige bijkomstigheid ervaren.

    • Erik Oudshoorn