Van Bommel wil vooral spelen

Na een jaar heeft Mark van Bommel het voetbalshirt van FC Barcelona al weer verruild voor dat van Bayern München. „Hij kan de leider van het team worden.”

Mark van Bommel met zijn nieuwe shirt van Bayern. Foto AFP Mark van Bommel, Dutch midfielder of FC Barcelona (L) and Felix Magath (out of camera range), coach of FC Bayern Munich show Van Bommel's new jersey, at a press conference, 28 August 2006. Van Bommel signed a three-year contract with the German first devision club from Spanish champions Barcelona.The two clubs reached agreement on a transfer for the 29-year-old, believed to be around six million euros (7.7 million dollars). AFP PHOTO DDP/JOHANNES SIMON GERMANY OUT AFP

Na zijn tijdelijke terugkeer in het Nederlands elftal op 1 maart in de oefenwedstrijd tegen Ecuador, werd Mark van Bommel in de Amsterdam Arena opgewacht door een Duitse cameraploeg. Bayern München zou belangstelling voor hem hebben en wat dacht hij ervan om FC Barcelona in te ruilen voor de Duitse club, werd hem gevraagd. Van Bommel reageerde stomverbaasd en vol onbegrip. Hoe kon een televisiezender helemaal afreizen naar Amsterdam voor een gerucht, waarvan hij zelf niets wist?

Achteraf blijken de Duitse verslaggevers goed geïnformeerd te zijn geweest. Bayern aasde interdaad op Van Bommel. De club hield kennelijk al rekening met het vertrek van middenvelder Michael Ballack, die enkele maanden later naar Chelsea verhuisde. Zaakwaarnemer Rob Jansen, die ook Roy Makaay naar Bayern bracht, wist een jaar geleden al van de belangstelling. „Daarom heb ik een week geleden met manager Uli Hoeness gebeld en vervolgens hebben we de transfer in vier dagen voor elkaar gebokst”, zegt Jansen.

Wat bewoog Mark van Bommel om FC Barcelona al na een seizoen te verlaten? Ondanks een langdurige blessure, opgelopen bij het Nederlands elftal nota bene, en talrijke reservebeurten had hij het naar zijn zin in Catalonië. Een mooiere stad en club als Barcelona kon hij zich niet voorstellen. Hij miste Nederland geen moment. En ook de leiding van Barcelona was vorig jaar in zijn nopjes met de komst van de speler, die transfervrij bij PSV mocht vertrekken. Zo zei technisch directeur Txiki Begiristain: „Ik ben blij dat we deze klassespeler, die tot de Europese top behoort, hebben kunnen binnenhalen.” En voorzitter Joan Laporta: „Mark is een leiderstype, die zien we hier graag.”

Van Bommel speelde zestig procent van alle wedstrijden bij Barcelona – mede door de blessures van Deco en Motta – en maakte zowel het Spaanse kampioenschap als het winnen van de Champions League mee. Toch weerstond hij de lokroep uit München niet. Rijkaard vertelde hem dat hij zijn spelers dit seizoen vaker rust gaat geven, terwijl Van Bommel juist meer in actie wilde komen dan vorig seizoen. „Er zal veel gerouleerd worden, maar je komt wel aan je wedstrijden toe”, zei de succesvolle Barcelona-trainer.

Die toezegging vond Van Bommel onvoldoende. „Ik ben een speler die veel wedstrijden nodig heeft om beter te gaan spelen”, legde hij uit voor de camera van Studio Sport. „Als ik na twee duels weer word gerouleerd, kom ik niet in mijn ritme.”

Volgens Jansen wilde Van Bommel een „toonaangevende’’ rol bij Barcelona gaan vertolken. „Die kon Rijkaard hem niet toezeggen”, aldus de spelersagent. „Mark wilde geen genoegen nemen met een ondergeschikte positie. Rijkaard zei tegen hem: ‘Ik zou het leuk vinden als je blijft. Maar als je denkt dat je bij Barcelona ongelukkig wordt, willen we meewerken aan een transfer’. Mark heeft daarover nagedacht en een week geleden te kennen gegeven dat hij van dat aanbod gebruik wilde maken.”

In München kreeg Van Bommel de afgelopen dagen dezelfde loftuitingen toegezwaaid als vorig jaar bij Barcelona. Hoeness had het over zijn „grootste wens” die in vervulling was gegaan. En trainer Felix Magath: „Ik ben heel gelukkig dat we kort voor het sluiten van de transfermarkt nog een persoonlijkheid en zo’n tollen Mann als Mark van Bommel hebben kunnen aantrekken. Hij is een complete middenvelder.”

Volgens Jansen krijgt de 29-jarige Van Bommel, die nummer 17 zal dragen, een aanvallende rol bij zijn nieuwe werkgever. „Hij gaat centraal achter de spitsen en op de plek van Ballack spelen. Mark zal vaak in en rondom het strafschopgebied te zien zijn. In speltechnisch opzicht is deze nieuwe rol hem op het lijf geschreven. Hij kan de leider van het team worden.”

Over defensieve taken voor Van Bommel heeft niemand het nog bij Bayern. Dat moet hem deugd doen. Aangezien hij bij balverlies in de omschakeling van aanvallen naar verdedigen wel eens zijn directe opponent uit het oog verliest of op onjuiste wijze afstopt, is hij niet meer geselecteerd voor het Nederlands elftal. Oranje speelde officieel geen rol in zijn beslissing. Maar Van Bommel staat niet meer onder toezicht van Johan Cruijff, de adviseur van Barcelona en bondscoach Marco van Basten. Ook dat moet hij als een prettige bijkomstigheid ervaren van deze transfer.

    • Erik Oudshoorn