Typisch Nederlands

Volgens een advies van de Raad van State kunnen mensen met een Nederlands paspoort niet worden verplicht een inburgeringscursus te volgen, maar de nieuwe inburgeringswet van minister Verdonk stelt dat niet alleen nieuwkomers maar ook sommige ‘oudkomers’ moeten slagen voor een inburgeringsexamen.

Ik begrijp waarom je een Pakistaanse immigrant wilt leren dat we in Nederland aan de rechterkant van de weg rijden, dat wildplassen niet een ‘way of life’ is en dat we geen heilige festivals houden voor koeien. Maar ook al weet men dat een inburgeringscursus niet voor alle oudkomers zinvol is, moet dat onderscheid duidelijker worden gemaakt. Wie heeft zo’n cursus nou echt nodig?

Ik heb altijd een Nederlands paspoort gehad, maar voelde me ook als oudkomer behandeld. In mijn eerste pogingen om een baan te vinden, bleek alles oké te zijn totdat ze mijn geboorteplaats lazen: “Nouakchott?? Eh… we bellen je wel, meneer Schutte.” Van Burgerzaken moest ik een cursus volgen, ook al sprak ik Nederlands. Ik had nooit in Nederland gewoond dus moest ik leren wat het was om Nederlander te zijn, hoewel ik niet tot een etnische minderheid behoorde. En het is vrij verwarrend hoor, als je tussen een Abdullah al Hadj of een Tanja Rabistanovic zit terwijl jij ‘Schutte’ heet, en dat je aan het leren bent wat een ‘echte Nederlander’ doet als zijn buurvrouw jarig is, maar hem of haar niet uitnodigt.

Als je een Nederlands paspoort hebt, ben je wat mij betreft Nederlander en geeft het niet waar je vandaan komt. Dat hoeft niet bewezen te worden met een verplicht examen. Oudkomers hebben inzichten en ervaringen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Waarom deze mensen laten vergeten wie ze zijn door ze in iets ‘typisch Nederlands’ te laten veranderen? De kracht van Holland is zijn rijke culturele diversiteit. Luister naar het advies van de Raad van State beste Rita, en laat niemand met een Nederlands paspoort zich inburgeren: nieuw of oud.

Samba Schutte

Acteur en cabaretier, geboren in Mauritanië, opgegroeid in Ethiopië, woont sinds 2001 in Nederland. Winnaar Leids Cabaret Festival 2006.

    • Samba Schutte