Topman Google in bestuur Apple

De bestuursvoorzitter van zoekmachinebedrijf Google, Eric Schmidt, krijgt een plaats in het achtkoppige bestuur van computer- en iPod-fabrikant Apple. Daarmee wordt de reeds bestaande band tussen de twee grootste concurrenten van softwarebedrijf Microsoft op hoog niveau bestendigd.

Apple maakte de benoeming gisteren bekend. In het bestuur van Apple zit ook Al Gore, voormalig vice-president en presidentskandidaat van de Verenigde Staten, die tevens adviseur is van Google. Ook zit Arthur Levinson, bestuursvoorzitter van biotechnologiebedrijf Genentech, in het bestuur van beide technologiebedrijven. Google en Apple werkten al eens samen bij de lancering van Safari, een webbrowser voor de Apple. Daar zit de Google-zoekfunctie al in de browser verwerkt.

Wat Schmidt precies bij Apple gaat doen, is niet bekendgemaakt. In een bestuur naar Amerikaans model zitten doorgaans ook leden die niet dagelijks bij het bedrijf betrokken zijn, en van wie de functie meer te vergelijken is met die van commissaris.

Voor Apple is de benoeming een opsteker. Het bedrijf ligt op het moment onder vuur omdat het gesjoemeld zou hebben met optieregelingen voor bestuurders. Opties zouden geantidateerd zijn, waardoor ze meer waard werden. Door de kwestie moest Apple zijn winstcijfers over de afgelopen paar jaar herzien en riskeert het een stopzetting van zijn notering aan de Nasdaq.

Ook is het bedrijf verwikkeld in een zaak rond de werkomstandigheden in zijn iPod-fabrieken in China. Volgens een bericht in de Britse Mail on Sunday zouden medewerkers daar voor een hongerloon dagen van vijftien uur maken. Apple heeft aangekondigd de werkomstandigheden in zijn fabrieken grondig te onderzoeken.