Tokio kandidaat voor Zomerspelen 2016

Het Japans Olympisch Comité (JOC) heeft vandaag hoofdstad Tokio naar voren geschoven als kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen van 2016. Fukuoka, de stad op het eiland Kyushu waar in 2001 de WK zwemmen werden gehouden, viel af.

Onder de steden die eerder al interesse toonden voor het organiseren van het evenement in dat jaar bevinden zich Berlijn, Madrid, Milaan, Bangkok, New Delhi en ten minste drie steden in de Verenigde Staten.

Het olympisch comité van Japan verkoos Tokio boven Fukuoka met een stemmenverhouding van 33 tegen 22. Eén keer eerder werden de Zomerspelen in Tokio gehouden, in 1964. Toen veroverde de Nederlandse judoka Anton Geesink de gouden medaille. Tokio zou ook de Spelen van 1940 organiseren, maar die gingen wegens de Tweede Wereldoorlog niet door.

Japan was twee keer gastheer voor de Winterspelen: in 1972 in Sapporo, met driemaal goud voor de Nederlandse schaatser Ard Schenk, en in 1998 in Nagano, de meest succesvolle Winterspelen voor Nederland.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist in 2009 over toewijzing. De eerstvolgende Zomerspelen zijn in Peking (2008) en Londen (2012).