The New York Times censureert zichzelf

Nieuwsgierige Britten die op de site van The New York Times een verhaal met nieuwe feiten aanklikken over het eerder deze maand verijdelde terreurcomplot tegen een tiental vliegtuigen, komen bedrogen uit. Ze krijgen te lezen dat op juridisch advies de toegang tot het verhaal is geblokkeerd voor Britse lezers.

„Dit komt voort uit het vereiste in de Britse wet”, aldus de krant, „dat de publicatie vóór het proces verbiedt van informatie omtrent de verdachten die tot vooroordelen kan leiden.” Ook de papieren exemplaren van de krant met het verhaal zijn daarom niet naar Groot-Brittannië verstuurd.

De advocaten van de krant hoopten met deze ongebruikelijke stap vervolging in Groot-Brittannië te voorkomen. De Britse wet is veel strenger dan elders in zijn bepalingen ten aanzien van ‘verachting van de rechtbank’ (contempt of court). Voor of tijdens een proces mogen de media in Groot-Brittannië geen informatie publiceren, die vooroordelen bij juryleden omtrent de verdachten kan voeden.

Inmiddels zijn 15 van de 24 verdachten, die wegens de zaak zijn opgepakt, formeel aangeklaagd. Elf van hen voor samenzwering tot moord en het beramen van een terroristische aanslag.

The New York Times geeft nieuwe bijzonderheden over zeven video’s, die de politie bij huiszoekingen heeft gevonden. Deze waren kennelijk bestemd voor na de uitvoering van zelfmoordaanslagen op transatlantische vluchten. Op een daarvan zegt een verdachte dat de aanslagen waren bedoeld als wraak jegens de VS en hun „medeplichtigen”, Groot-Brittannië en de joden. Een andere verdachte zegt dat „de oorlog tegen moslims” in Irak en Afghanistan hem tot zijn daad heeft gebracht.

Volgens de krant hebben de verdachten hun aanslag maandenlang voorbereid vanuit een ‘bomfabriek’ in een appartement. Ze hadden echter nog geen vluchten geboekt en twee verdachten hadden geen paspoorten.