Televisie Voorkeur

In Adieu Mr. Tagesthemen een portret van de presentator van het nieuwsprogramma Tagesthemen Ulrich Wickert die met pensioen gaat en morgen voor de allerlaatste keer het nieuwsprogramma zal presenteren. In het portret kijken collega’s, vrienden, zijn broer en kennissen uit zijn studententijd op zijn carrière terug. ARD, 21.45-22.15u. www.image-point.de / uwe ernst

actualiteiten

Twee vandaag. Reportage over de auto’s van agenten in opleiding die vanaf 1 september voor alle weggebruikers herkenbaar zullen zijn. Verder aandacht voor murderball een sport voor rolstoelgebruikers die al 35 jaar bestaat en waarvan binnenkort in Nieuw-Zeeland het wereldkampioenschap wordt gehouden. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Twee comapatiënten kijken terug op het verloop van hun behandeling. Door middel van de zogeheten ‘vroege intensieve neurorevalidatie’ werden Minke en Tom stap voor stap uit hun coma gehaald. In 1996 werden zij tijdens hun behandeling in revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg gevolgd. Tien jaar na dato worden zij opnieuw gevolgd. Destijds werd het behandelingsprogramma met opheffing bedreigd. Nu staat het voortbestaan van de therapie wéér onder druk. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage over het administratieve en procedurele doolhof voor mensen die thuiszorg nodig hebben. Ned.3, 22.20-23.05u.

Documentaire

Wildlife: Waterdieren. Aflevering in een serie over de natuur laat zien dat veel zoogdieren kunnen zwemmen. Oceanen zitten vol voedsel, maar ook zoet water bevat dierlijk en plantaardig voedsel. Veel zoogdieren begeven zich te water op zoek naar dat voedsel. Ned.1, 17.40-18.30u.

Terzake zomer: Een heet hangijzer. Veel wetenschappers zijn het erover eens: de veranderingen in ons klimaat zijn geen toeval, maar mensenwerk. Als we blijven toekijken, zal het aantal doden door de toenemende hitte zijn verdubbeld in 2020. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

praatprogramma

Coolpolitics op Lowlands. Verslag van het debat dat de Kamerleden Geert Wilders van de groep Wilders en Groenlinks-politica Femke Halsema hadden tijdens het Lowlands festival over het thema idealisme versus hypocrisie. Stand-up comedian Jan Jaap van der Wal en presentatrice Evelien Bosch leidden het debat.MTV, 19.00-19.30u.

Zomer 2006. Gesprekken met onder anderen de Vlaamse choreograaf en danser Wim Vandekeybus over zijn werk en met de Gentse politica en minister van begroting en consumentenzaken Freya Van den Bossche. Ook aanwezig presentator en muzikant Bart Peeters. België 1, 22.00-22.53u.

informatief

Animal Park. Reportageserie over het Longleat Safari Park met vanavond de inenting van zebra’s tegen miltvuur. BBC2, 19.00-20.00u.

Zomerzin. In deze laatste aflevering van deze serie neemt presentator Bas Westerweel de trein naar de Jungfrauregio in Zwitserland, ook wel ‘het dak van Europa’ genoemd. Verder gaat hij riverraften en zoekt uit wat er nog is overgebleven aan oude tradities. Ned.3, 20.35-21.05u.

Zwerfroute: Dierenplezier en dierenwelzijn. Reportages over onder meer de paardenmarathon in Brazilië; het trekken met ossen in Guadeloupe; een zangwedstrijd voor tortelduiven in Thailand en een olifantenhospitaal in Thailand). België 2 (Canvas), 20.50-21.35u.

Rick Stein’s French odyssey. In het culinair reisprogramma van Rick Stein proeft hij in Toulouse de beroemde worstjes en bereidt hij het populaire Franse éénpansgerecht de cassoulet. BBC, 21.00-21.30u.

LLink op reis: Bosnië-Herzegovina. Johan Eikelboom brengt o.a. een bezoek aan de Stari Most, de herstelde oude brug in Mostar die over de rivier Neretva loopt. Voor de oorlog was deze brug het symbool van verbintenis. De brug werd in de oorlog in 1993 verwoest, maar werd herbouwd en in 2003 weer heropend. Ook praat hij met islamitische Fikret Alic die in 1992 gevangen zat in een kamp van de Bosnische Serviërs en in vrouwenkleding uit het kamp wist te ontsnappen. Ned.3, 21.20-22.00u.

Abenteuer Wissen: Seehafen Rotterdam - Ein Gigant rüstet auf. Een reportage over de Rotterdamse haven en containeroverslag. Rotterdam is de grootste zeehaven ter wereld, bijna vijftig kilometer lang en tien kilometer breed. En toch is hij te klein geworden voor de overslag van meer dan acht miljoen containers per jaar. ZDF, 22.15-22.45u.

Earth Investigated: The Deep. Over het laatste stuk wildernis op aarde dat nog niet verkend is: de zeebodem. Doordat de druk op de zeebodem zo intens is hebben er meer mensen een bezoek aan de maan gebracht dan aan het diepste gedeelte van de zee. National Geographic, 22.00-23.00u.

Heil Hitler, das Schwein ist tot! Documentaire van Rudolph Herzog over de politieke humor onder het nazi-regime. ARD, 23.15-24.00u.

LLink warzone. Presentatrice Jamie Goewie ging naar Nicaragua, waar ze met kinderen sprak die door giftige pesticiden op bananenplantages gehandicapt zijn geboren. In de jaren vijftig stelde dictator Somoza land beschikbaar voor de meest afschuwelijke experimenten met pesticiden. Plantagearbeiders zijn met miljoenen kilo’s besproeid. Ned.3, 0.20-1.20u.

Rectificatie / Gerectificeerd

In Televisie Voorkeur (30 augustus, pagina 19) staat dat Ulrich Wickert , presentator van het ARD-nieuwsprogramma Tagesthemen, met pensioen gaat. Wickert stopt met Tagesthemen, maar presenteert voortaan maandelijks op dezelfde tv-zender een boekenprogramma, Wickerts Bücher.