Televisie Film van de dag

Gandhi. Over één ding was iedereen het eens: acteur Ben Kingsley leek zo sprekend op de Indiase onafhankelijkheidstrijder en vredesactivist Mahatma Gandhi dat men bijna ging geloven dat de geest van de in 1948 vermoorde grondlegger van de Indiase staat op de set was teruggekeerd. En dan te bedenken dat ook Alec Guinness en Anthony Hopkins op de nominatie stonden de rol te spelen en Dustin Hoffman er ook wel zin in had. Regisseur Richard Attenborough was jaren bezig om zijn epische biopic rond te krijgen, en moest hem uiteindelijk grotendeels zelf financieren door zijn aandeel in de (ook vandaag nog) succesvolle toneelversie van Agatha Christie’s The Mousetrap te verkopen. Uiteindelijk kon hij met grote tevredenheid zijn inspanningen bekroond zien. De film won acht Oscars (van de dertien nominaties) en bracht wereldwijd miljoenen dollars op.(Richard Attenborough, GB/India, 1982), RTL7, 20.30-24.00u.

Dana Linssen

    • Dana Linssen