Spanning Hongarije en Slowakije

Boedapest / Bratislava. Twee leiders van de Slowaakse katholieke kerk hebben gisteren recente incidenten in het land tegen de Hongaarse minderheid veroordeeld. De Slowaakse politie zei gisteren twaalf leden van Slovenska Pospolitost, een organisatie die neigt naar fascisme, te hebben gearresteerd. Het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood eergisteren de Slowaakse ambassadeur in Boedapest om te protesteren tegen het jongste incident, dat zich vrijdag in de Slowaakse stad Nitra afspeelde. Een Hongaarse vrouw werd aangevallen door twee mannen met T- shirts met de tekst `Hongaren, keer terug naar de andere kant van de Donau`.

De Slowaakse regering veroordeelde de incidenten, maar vroeg de Hongaarse regering haar retoriek te matigen. De Hongaarse regering zei dat de incidenten het resultaat zijn van de toetreding van de extreemnationalistische Slowaakse Nationale Partij (SNS) tot de nieuwe regering van premier Fico.