Sneijder valt af bij selectie Oranje

Wesley Sneijder is afgehaakt voor de eerste kwalificatiewedstrijd van het Nederlands voetbalelftal voor het Europees kampioenschap, zaterdag in en tegen Luxemburg. Bondscoach Marco van Basten besloot gisteren de Ajacied alsnog buiten de selectie te laten. Volgens de voetbalbond KNVB voerde Sneijder „diverse privé-omstandigheden” aan.

De middenvelder van Ajax verwacht een dezer dagen vader te worden van zijn eerste kind. Vorige week overleed een oom van Sneijder. Die wordt deze week begraven. Van Basten heeft AZ-speler Demy de Zeeuw opgeroepen als vervanger van Sneijder. Het is de eerste keer dat de 23-jarige middenvelder tot de selectie van het Nederlands elftal behoort. In juni werd De Zeeuw Europees kampioen met Jong Oranje. De oproep voor Oranje kwam voor De Zeeuw onverwacht. „Voor mij was het een complete verrassing.”

De bondscoach kent in de aanloop naar de wedstrijd van zaterdag veel problemen. Robin van Persie (knie) en Nigel de Jong (lies) zijn licht geblesseerd. Ze verschenen vanochtend wel op het trainingsveld van Rijnburgse Boys, maar trainden nog apart van de groep.

Eerder zag Van Basten Arjen Robben en Rafael van der Vaart al geblesseerd afhaken. De aanvaller van Chelsea kampt met een kuitblessure, die hij opliep tijdens de warming-up voor het competitieduel met Middlesbrough vorige week woensdag. AZ-speler Martijn Meerdink is zijn vervanger.

Van der Vaart is langdurig uitgeschakeld en zal niet alleen de kwalificatiewedstrijden tegen Luxemburg en Wit-Rusland (6 september) moeten missen, maar ook de duels met Bulgarije (7 oktober) en Albanië (11 november). De 23-jarige middenvelder van Hamburger SV scheurde een spier in zijn linker bovenbeen en is zes tot acht weken uit de roulatie.

Ajacied Urby Emanuelson is inmiddels hersteld van een virusinfectie en heeft zich vanochtend weer aangesloten bij de selectie van Oranje. (ANP)