Ruiters springen foutloos in Aken

Gerco Schröder reed gisteren in Aken, net als de drie andere Nederlandse deelnemers bij het jachtspringen, foutloos. Foto AFP The Netherland's Gerco Schroeder riding Eurocommerce Berlin clears a fence during the first qualification for the individual and team jumping FEI World Championships at the World Equestrian Games in Aachen, western Germany, on Tuesday, Aug. 29, 2006. Schroeder placed third. (AP Photo/Hermann J. Knippertz) Associated Press

De Nederlandse springruiters Piet Raijmakers, Jeroen Dubbeldam, Albert Zoer en Gerco Schröder hebben hun eerste onderdeel van de Wereldruiterspelen, het jachtparcours, foutloos afgelegd. Daardoor voert Nederland na de eerste dag van het landentoernooi in Aken het klassement aan.

Vooral de prestatie van Schröder met zijn paard Eurocommerce Berlin was indrukwekkend. Als laatste starter was de Twentenaar in de gelegenheid risico’s te nemen omdat de drie vóór hem geen fouten hadden gemaakt en een aanvaardbare tijd hadden neergezet. Een eventuele misser van Schröder zou niet schadelijk zijn voor de teamprestatie. De Nederlander onderstreepte met zijn rit dicht bij de wereldtop te zitten en bezet na dag één de derde plaats in het individuele klassement.

„Het pakte uit zoals we verwacht hadden”, zei Schröder. „Iedereen reed super. Ik vond dat mijn paard voldoende in vorm was om te proberen er nog iets meer uit te halen. Normaal gesproken is jachtspringen niet zijn sterkste onderdeel, maar door de zwaarte van de hindernissen was het jachtparcours veel meer dan alleen een race tegen de klok. Dat was gunstig voor mij.”

Piet Raijmakers maakte gisteren een comeback in de springpiste. De Brabander had sinds het WK in Den Haag in 1994 geen internationaal kampioenschap meer gereden. Hij was de afgelopen acht jaar vaste reserve. De goede prestaties in de Super League van Hickstead en Dublin waren voor coach Rob Ehrens aanleiding Raijmakers op te nemen in de basis. En dat pakte goed uit. Met zijn foutloze rit met zijn paard Van Schijndel’s Curtis zorgde de routinier – die begin jaren negentig deel uitmaakte van het team dat het toernooi in Aken won – voor een goede start. „Van zenuwen heb ik geen last gehad, ik weet dat het goed loopt momenteel”, aldus Raijmakers. (ANP)