Rondslingerende luiers in de achterbuurt

cd hiphop Obie Trice – Second Round’s On Me Shady/ Interscope

cd hiphop

Obie Trice – Second Round’s On Me

Shady/Interscope

In het hoesje van zijn tweede cd heeft Obie Trice een röntgenfoto geplaatst van zijn schedel, waarin de kogel zichtbaar is die daar zit sinds hij eind vorig jaar op een snelweg bij zijn woonplaats Detroit in zijn hoofd werd geschoten. Het lijkt alsof de protégé van Eminem daarmee eens en voor altijd wil bewijzen dat hij een jongen van de straat is, net als 50 Cent, zijn veel succesvollere labelgenoot die de negen kogelgaten in zijn lichaam omzette in een ongekend lucratief hiphopimperium.

Obie Trice debuteerde drie jaar geleden met een single waarin hij poseerde als een dronkenlap die hoopte dat hij na een wilde nacht niet wakker zou worden naast een vrouw zonder tanden. Op zijn nieuwe album is de luchtigheid verdwenen uit zijn muziek.

Over donkere producties met nagalmende bassen passeren de perikelen van het straatleven de revue. Soms persoonlijk, wanneer zijn eigen levensverhaal centraal staat; soms met oog voor detail, wanneer hij het heeft over de poepluiers die in zijn achterbuurt rondslingeren; maar voor iemand met een bij vlagen briljante, vurige rapstijl te vaak inhoudsloos en inwisselbaar.

De meeste producties zijn van Eminem, die nog steeds dol is op melancholische keyboardtonen en eenvoudige, kale ritmes, en als producer nog steeds niet imponeert. Andere producers geven Obie’s muziek meer warmte, soul en bombast mee. Het is jammer dat de talentvolle rapper aan die muziek nog te weinig zijn eigen persoonlijkheid toevoegt.

    • Saul van Stapele