Rob Westerhof stapt op als voorzitter van PSV

Rob Westerhof vertrekt in oktober na twee jaar als voorzitter van PSV. De zware belasting in combinatie met zijn overige verantwoordelijkheden geeft hij als verklaring voor zijn onverwachte vertrek.

De commissarissen van PSV stemden in met het verzoek van Westerhof om uit zijn functie te worden ontheven. Desgevraagd ontkent hij, op de website van de club, dat zijn vertrek iets te maken heeft met het moeizame vertrek van André Ooijer of de mogelijke, in Eindhoven discutabele, komst van Patrick Kluivert. Hij maakte zijn voornemen intern al afgelopen zomer kenbaar.

Na 1 oktober neemt vice-voorzitter Frits Schuitema van de raad van commissarissen de functie tijdelijk waar. „Ik had een inschatting gemaakt dat ik twee of tweeënhalve dag per week met PSV bezig zou zijn. In de praktijk ben je zestig tot zeventig uur bezig”, aldus Westerhof die met „andere activiteiten” in de knel kwam. PSV overweegt nu voor de dagelijkse leiding een directeur aan te stellen.

Voormalig voorzitter Harry van Raaij zette zich twee jaar geleden in voor de komst van zijn opvolger, tot dan werkzaam voor Philips in de Verenigde Staten. Westerhof moest vooral veel energie steken in de financiële gezondmaking van de club die gebukt ging onder zware schulden.

Behalve tegen de penibele financiële situatie bij de club moest Westerhof opboksen tegen de bestaande sterke machtspositie van technisch directeur Guus Hiddink. Zo kon de huidige bondscoach van Rusland tijdens het voetbalseizoen, tegen de zin in van Westerhof, bondscoach worden van het Australische elftal.

Schuitema is bestuurlijk al zestien jaar betrokken bij PSV. Hij gaat als interim-voorzitter aan de slag en zal actief blijven tot een vervanger van Westerhof is aangetrokken. „Ik wil het niet permanent gaan doen.” Als prioriteit noemde hij onder meer de herfinanciering van het stadion, waarvan de financieringslasten zwaar op de begroting drukken.