Overeenkomst tussen boek en werkelijkheid

Mooi stuk, van Frits Abrahams over de Weense Natascha Kampusch (NRC Handelsblad, 28 augustus).

Maar de schrijver die deze zaak veel sterker en exacter heeft voorvoeld, is natuurlijk Marek van der Jagt geweest.

In zijn in 2002 verschenen roman Gstaad 95-98 beschrijft deze pseudo Wener hoe een nogal verknipte man een meisje van tien (‘bijna elf’) meelokt naar een schuur en haar daar een tijd lang liefdevol verzorgt en gevangen houdt. Het jaar is, net als bij Natascha, 1998, en alle kranten, zo meldt de roman, staan er vol mee.

Het grote verschil is natuurlijk dat een meisje van tien bij volwassen mannen heel andere gevoelens bij volwassen mannen oproept dan de vrouw van twintig die in de door Abrahams genoemde roman The Collector uit 1963 van John Fowles, wordt ontvoerd.

Het gekke is dat Van der Jagts Zwitserse uitgever Diogenes in 2002 wel meteen een Duitse vertaling van ‘Gstaad 95-98’ heeft laten maken, maar dat men deze tot nu toe niet op de Duitse markt heeft durven uitbrengen.

Hadden ze het maar wel gedaan, dan zou de Oostenrijkse pers nu heel wat beter raad hebben geweten met de ins en outs van deze intrigerende zaak.

Reinjan Mulder

Amsterdam

    • Reinjan Mulder