Nobel vechten

De oosterse vechtkunst is wel heel nobel in Fearless, de nieuwe film van Jet Li (acteur), Ronny Yu (regisseur) en Yuen Wo Ping (choreograaf). De film speelt zich af in China in 1910, als de Wushu-meester Huo Yuanjia het opneemt tegen vier kampioenen in vechtsporten uit andere landen, drie uit het westen en een uit Japan. In een flashback die vrijwel de hele film beslaat, zien we Huo van een onverantwoordelijke wildebras veranderen in een filosofische meester, die met zijn kunde vooral zijn landgenoten wil inspireren om zich niet willoos aan de buitenlandse machten over te leveren. Dat klinkt zwaar, en dat is het ook. Subtiel wordt het verhaal, dat losjes is gebaseerd op ware gebeurtenissen, niet gebracht en zo speelt Jet Li Huo ook niet. De juiste levenshouding wordt hem op het platteland bijgebracht door een mooi blind meisje en haar lieve oma. De vechtscènes werden bedacht door de choreograaf van onder meer The Matrix en Kill Bill 2, maar er wordt opvallend weinig in door de lucht gevlogen. In deze historische film moesten de gevechten klaarblijkelijk realistischer lijken, al tarten ze nog wel andere wetten dan die van de zwaartekracht. Op het eind weet Huo zelfs te winnen, juist door te verliezen.

Fearless. Regie: Ronny Yu. Met: Jet Li, Nakamura Shidou, Sun Li, Dong Yong. In: 10 bioscopen.