Nigeria naar de stembus

Nigeria zal 21 april naar de stembus gaan voor presidents- en parlementsverkiezingen. Een week ervoor vinden ook regionale verkiezingen plaats in de 36 staten. Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie, Maurice Iwu, gisteren bekend gemaakt. Het zou de eerste democratische overdracht van leiderschap kunnen worden sinds de Nigeriaanse onafhankelijkheid in 1960. President Olusegun Obasanjo treedt af na twee termijnen; het maximum aantal dat is toestaan. Hij deed in mei tevergeefs een gooi naar een derde termijn. Obasanjo heeft geen opvolger aangewezen.

De huidige vice-president Atiku Abubakr wil zich kandidaat stellen, net als de voormalige leider Ibrahim Babangida. Ook de militair Muhammedu Buhari wordt genoemd. Met de verkiezingen in het vooruitzicht neemt de politieke onrust toe. Vorige maand zijn twee vooraanstaande politici vermoord. (AP, Reuters)