Nederlands leger tijdelijk inzetbaar buiten Uruzgan

Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan zullen alleen ‘incidenteel en tijdelijk’ in de belendende provincies worden ingezet. Dat heeft minister Kamp (Defensie, VVD) gisteren in de Tweede Kamer geantwoord op vragen van Van Bommel (SP). Voor zulke ondersteuning van de Britten en Canadezen zal Kamp niet eerst opnieuw het parlement om instemming vragen.

Koenders (PvdA) vindt de uitlatingen van Kamp „te vaag”. De afgelopen dagen waren er berichten dat de leiding van de NAVO-operatie ISAF-3 in Zuid-Afghanistan, van mening was dat de Nederlandse eenheden in het relatief rustige Uruzgan beter gebruikt konden worden in de belendende provincies, waar vrijwel dagelijks gevechten plaatsvinden met de Talibaan. „We moeten wel erg uitkijken”, aldus Koenders, „dat er niet sluipenderwijs troepen aan Uruzgan worden onttrokken. Zo veilig is het daar nu ook weer niet, gezien de berichten vandaag dat de Amerikanen er achttien Talibaan hebben gedood”.

Het principe dat inzet in belendende provincies onder het huidige politieke mandaat van de Kamer aan de regering valt, mits die ‘incidenteel en tijdelijk’ blijft, is iets waar alle grote partijen in de Kamer zich in kunnen vinden. Overigens kondigde Kamp gisteren in de Kamer aan dat aan het commando van de operatie ISAF-3 in Kandahar, dat Nederland in november voor een halfjaar overneemt, een ‘snelle reactiemacht’ wordt toegevoegd waarin ook Nederlandse militairen zullen deelnemen. Deze strijdmacht is in ieder geval in heel Zuid-Afghanistan actief. Hetzelfde geldt al langer voor de Nederlandse F16-straaljagers en Apache-helikopters.

Kamp zei letterlijk: „Het is zeker denkbaar dat er in de komende tijd bij operaties in Kandahar en in Helmand tijdelijk, incidenteel aan de Nederlanders om ondersteuning zal worden gevraagd. We zullen dan bezien of het kan, of het verantwoord is en of het niet ten koste zal gaan van onze eigen operaties of de veiligheid in Uruzgan”.

Alles over de missie in Dossier Uruzgan: www.nrc.nl/Uruzgan