Mister Lingo blijft je scherm binnenstappen

Mister Lingo François Boulangé verdween in 2000 na acht jaar van de tv.

Niet erg, want dat was toch maar een bijbaantje.

Een gezellige buikje, kleurrijke bretels, en een gulle lach. Zo kennen we Mister Lingo François Boulangé (53), die acht jaar lang – tussen 1993 en 2000 – iedere werkdag een aflevering van het spelletjesprogramma presenteerde. Hoeveel afleveringen hij heeft gemaakt? „Geen idee. Een dikke tweeduizend in ieder geval. Maar met alle extra uitzendingen erbij misschien wel 2500.”

In 2000 verhuisde Lingo van de VARA naar de TROS. Boulangé verhuisde niet mee. Het was niet echt een teleurstelling. Voor Boulangé – zijn echte naam, zegt hij – was Lingo niet meer dan een bijbaantje. Na een korte loopbaan als leraar Nederlands kwam de Haarlemmer in de tv-wereld terecht, onder meer als eindredacteur bij Lingo. Toen presentator Robert ten Brink vertrok werd Boulangé gevraagd ook te solliciteren. Hij werd het. „Heel bekend Nederland kwam langs voor de screentest Ik was geen bekende Nederlander maar ik kende het spelletje natuurlijk door-en-door.” Boulangé combineerde zijn tv-werkzaamheden met zijn eigen bedrijfje Boldface, dat tv-producties voor omroepen en het bedrijfsleven maakt. „Het was niet zo dat Lingo mijn leven beheerste.”

Boldface bestaat nog steeds, maar Boulangé richt zich tegenwoordig vooral op zijn nieuwe bedrijfje NuGuRu (dat staat voor: de nieuwe goeroes). Dat bedrijfje richt zich op integratie van video en internet. Volgens Boulangé gebeurt daar nog veel te weinig mee. Hij noemt het invullen van formulieren op internet. „Dat gaat meestal snel mis. De tekst wordt rood, gaat knipperen, of verdwijnt helemaal.” Met video op internet kan dat beter, zegt Boulangé. Zijn bedrijf heeft als demo een offerte voor een caravanverzekering bedacht. Als fouten worden gemaakt bij het invullen, stapt Boulangé het scherm binnen om te vertellen wat er verkeerd gaat en hoe dat moet worden opgelost. Daarna loopt de voormalig-presentator weer vrolijk het scherm uit.

NuGuRU houdt zich ook bezig met webcasting. In Utrecht wordt een congrescentrum ingericht waarin standaard camera’s staan opgesteld die op afstand worden bediend. Een bedrijf kan zo op goedkope wijze een congres live wil uitzenden op internet.

    • Oscar Vermeer