Links Mexico wil alternatief voor regering

In Mexico heeft de linkse kandidaat Andrés Manuel López Obrador zijn aanhang opgeroepen een schaduwregering te vormen. Hij reageerde op de uitspraak van het Federale Electorale Hof dat Felipe Calderón de presidentsverkiezingen van 2 juli heeft gewonnen.

López Obrador heeft voor 16 september een ‘Nationale Democratische Conventie’ belegd in Mexico-Stad. Zijn coalitie van linkse partijen handhaaft haar beschuldiging van stembusfraude en accepteert het vonnis van het Tribunaal daarom niet. Dat vond maandag geen bewijzen voor systematische fraude en zal Calderón hoogstwaarschijnlijk volgende week tot gekozen president benoemen.

Gisteren zei López Obrador in zijn thuisstaat Tabasco: „Als zij de volkswil niet respecteren, zal het volk, verenigd in een assemblee zijn eigen regering kiezen, opdat de democratie en de rechtsstaat terugkeren in ons land.”

De afgelopen twee maanden verzamelden zich herhaaldelijk honderdduizenden van zijn aanhangers op het enorme centrale plein van de hoofdstad, het Zócalo. Zij bezetten nog steeds een belangrijke verkeersader en bivakkeren in tentenkampen op het plein. Hoogstwaarschijnlijk zal de aangekondigde Conventie daarom ook daar plaatshebben.

Op de zestiende september viert Mexico zijn onafhankelijkheidsdag, bijgenaamd ‘El Grito’. Die naam verwijst naar de ‘beginschreeuw’ van de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Deze werd in 1810 uitgeroepen door pater Miguel Hidalgo via het luiden van een kerkklok. Op de vijftiende om 11 uur ’s avond luidt de president tegenwoordig die klok en herhaalt Hidalgo’s woorden. Deze doet dit in het Nationaal Paleis, dat gelegen is aan het Zócalo. De huidige president is Vicente Fox, een partijgenoot van Calderón.

Waarnemers kijken met spanning uit naar de dag. Tot nog toe greep de politie niet in tegen de betogers, omdat het bestuur van het Federale District, waarin Mexico-Stad ligt, in handen is van de partij van López Obrador. Zelf was hij van 2000 tot 2005 burgemeester van de metropool.

President Fox heeft het stadsbestuur eerder opgeroepen een einde te maken aan de bezetting. Hij is bevoegd om het leger of de federale politie in te zetten, maar deed dit vooralsnog niet.

Mexicaanse en buitenlandse commentatoren wijzen López Obradors reactie af, maar betreuren ook het besluit van het Tribunaal niet over te gaan tot een volledige hertelling en zo de twijfel bij links weg te nemen. (AP, AFP)