Lichtende wolken ook op Mars gezien

Rotterdam. Op Mars kunnen ook op hoogten rond de 90 kilometer wolken ontstaan, aldus Franse onderzoekers in het augustusnummer van het vakblad Icarus. Tot nu toe waren alleen wolken in de lagere atmosfeer van Mars waargenomen. De hoge wolken werden ontdekt door de Mars Express, de Europese ruimtesonde die sinds januari 2004 om de rode planeet draait. De zeer hoge wolken lijken op de zogeheten `lichtende nachtwolken` die zich op aarde op hoogten rond de 85 kilometer kunnen vormen. Aangezien de Mars-atmosfeer overwegend uit kooldioxide bestaat en de temperatuur op die hoogte rond de -195 °C ligt, moeten de wolken daar uit kristalletjes kooldioxide-ijs bestaan. De kooldioxide bevriest rond kleine stofdeeltjes op die hoogte, die de Mars Express eveneens heeft waargenomen.