Israël blijft Libanon blokkeren

Israël zal de blokkade van Libanese zee- en luchthavens pas opheffen als het Libanese leger en het versterkte UNIFIL het internationale wapenembargo tegen Hezbollah afdwingen. Herhaalde verzoeken van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan om ter wille van de wederopbouw van Libanon de zes weken oude afsluiting van de zeehavens en de luchthaven van Beiroet onmiddellijk op te heffen, werden vandaag door premier Olmert afgewezen.

Volgens Olmert is opheffing van de blokkade pas aan de orde in het kader van de „volledige uitvoering van alle paragrafen” van VN-resolutie 1701. De premier ging tijdens een persconferentie ter afsluiting van het bezoek van Annan aan Israël niet in op diens argument.

Volgens de uitleg die Israël geeft aan de VN-resolutie moet de versterkte en uitgebreide vredesmacht UNIFIL ook worden ingezet in het Libanees-Syrische grensgebied om toe te zien op het wapenembargo. Volgens de resolutie kan UNIFIL daar alleen in actie komen op verzoek van de Libanese regering, die daar niet om gevraagd heeft. Vooralsnog zal UNIFIL alleen in zuidelijk Libanon, in het gebied onder de rivier de Litani, worden gestationeerd. Israël vreest dat Iran en Syrië Hezbollah zullen herbewapenen.

Olmert liet in het midden wanneer Israël zijn grondtroepen terugtrekt uit Zuid-Libanon. Volgens Annan is dat een kwestie van „dagen en weken” als de eerste 5000 Unifillers zijn aangekomen. Maar de Israëlische premier zei dat de tanks en infanterie pas zullen vertrekken als de „de resolutie is uitgevoerd”. Onder uitvoering van de resolutie verstaat Israël ook de vrijlating van de twee ontvoerde Israëlische soldaten. In de preambule van 1701 staat dat zij onvoorwaardelijk moeten worden vrijgelaten, in de operationele paragrafen staat niets, maar dat is niettemin voor Olmert een harde eis.

Annan ontmoette gisteren de families Goldwasser en Regev en zei zich tot het uiterste te zullen inspannen om Ehud Goldwasser en Eldad Regev vrij te krijgen. Hij had in Libanon sterk de indruk gekregen dat zij nog in leven zijn. Annan besprak met Olmert ook een onderbelicht element, paragraaf 18 van VN-resolutie 1701: de uitvoering van oude VN-resoluties over de terugtrekking van Israël uit de sinds 1967 bezette en geannexeerde gebieden. Volgens Olmert heeft verdere Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever geen prioriteit.