Ik had ingezet op Nik, een Nefertiti-esk type uit Atlanta

Eergisteren was het zover: de bloed-stol-len-de finale van America’s Next Top Model. Met mijn vriendin P., met wie ik mijn fascinatie voor dit programma deel, had ik doorgesproken wie er ging winnen. P. had ingezet op Nicole, een grietje met bruin haar uit een achterlijk dorp. Ik had ingezet op Nik, een Nefertiti-esk type uit Atlanta.

Na jaren kijken weten P. en ik waar we op moeten letten, bij de modellen. We zouden zo op een boekingsbureau kunnen gaan werken. Het helpt als je uit een incestfamilie komt waar je flink geslagen werd, want bij ANTM houden ze van meisjes met ‘een verhaal’. Verder is het handig als je de eigenschappen van een paard hebt – als je loopt als een paard, of lacht als een paard. Maar het belangrijkste is dat je, in de woorden van presentatrice Tyra Banks, ‘edgy’ en ‘fierce’ bent. Edgy betekent dat er iets bijzonders is aan je uiterlijk, bijvoorbeeld dat je half Haïtiaans half albino bent, of van nature bakkebaarden hebt, of allebei. Fierce betekent dat je in de camera kijkt als boos, aangeschoten wild.

Er mogen ook altijd een paar meiden meedoen die geen schijn van kans maken, zoals dit jaar een lesbische vrouwenverslindster zonder taille, een dikkerdje en een officiële krankzinnige. Zij zorgden door middel van constante psychoses en huilbuien voor wat sjeu in het programma.

De jury bestond uit renowned fashion photographer Nigel Barker, die volgens mij vooral ‘renowned’ is omdat hij al jaren in de jury van ANTM zit, en verder uit Miss J, een grote neger die modellen leert lopen, het prehistorische fotomodel Twiggy, die tegenwoordig voor een saaie sherrymoeder zou kunnen doorgaan, en natuurlijk Tyra Banks zelf, die eigenlijk nooit topmodel geweest is, maar zo slim is geweest om dit programma te verzinnen.

Dit batterij genieën besloot dat Nicole de winnares was, omdat zij de meest ‘edgy’ persoonlijkheid bezat. Teleurgesteld belde ik P. om haar te feliciteren dat zij gelijk had gekregen. P. zocht Nicole in de Wikipedia op, en vertelde me dat zij sinds het programma had geposeerd voor iets dat Lemonade Magazine heette, en had meegelopen in een modeshow van het gala van The Society of Young Philanthropists. En dat is het geruststellende aan de Top Models die dit programma seizoen na seizoen voortbrengt: niemand hoort ooit meer wat van ze.

    • Aaf Brandt Corstius