Headbangers als lieve jongens

Scène uit Metal: a Headbanger's Journey. scene uit de documentaire Metal : a Headbanger's Journey FOTO: A-Film A-film

Metal: A Headbanger’s Journey. Regie: Sam Dunn en Scot McFaden. In: Kriterion, Amsterdam en Haags Filmhuis.

Laat je niet misleiden door het feit dat Sam Dunn en Scot McFaden een achtergrond hebben in de culturele antropologie. Ze zijn eerst en vooral fans en dat is de enige reden waarom ze hun documentaire Metal: A Headbanger’s Journey hebben gemaakt. Eindelijk een goede smoes om al hun idolen eens duchtig aan de tand te voelen over een in hun ogen nog steeds miskende muzieksoort. Dat Metal: A Headbanger’s Journey voor de fans een geestig feest van herkenning is, is dan ook boven alle twijfel verheven. Maar dat je ook als je niet alle nummers van Alice Cooper, Iron Maiden, Black Sabbath kunt meeblèren in een metalhead kunt veranderen bewijst pas echt hoe aanstekelijk hun film is.

Dunn en McFaden moeten nog wat missiewerk verrichten. De echte fan wil tenslotte de hele wereld bekeren, terwijl het anderzijds ook fijn is als hij een beetje de onbegrepen enige blijft. Gelukkig heeft metal (verzamelnaam voor 1001 subsoorten van death metal tot doom metal tot speed metal tot heavy metal) genoeg ingrediënten om af te schrikken: herrie, gedweep met de duivel, al dan niet vermeende seksistische, racistische en fascistische flirts. Kort en goed: sex ‘n’ drugs ‘n’ rock ‘n’ roll. Dus kunnen Dunn en McFaden bewijzen dat headbangers eigenlijk lieve jongens zijn, intelligent en welbespraakt zoals Twisted Sister frontman Dee Snider, die in de jaren tachtig Tipper Gore (vrouw van ex-vicepresident Al Gore) onder tafel lulde toen zij met haar Parents Music Resource Center pop- en rockmuziek in het beklaagdenbankje zette voor het aanzetten tot seks-voor-het-huwelijk en misschien-wel-masturbatie, drugs- en alcoholmisbruik en occulte praktijken.

Een beetje wit om de neus worden ze bij een bezoek aan een stelletje Noorse black metal-kerkverbranders. En ook de vraag waarom metal zo’n ‘witte’ aangelegenheid is omzeilen ze liever. Zo is het ook jammer dat, terwijl Black Sabbath alom wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van het genre, voorman Ozzy Osbourne niet aan het woord komt. Maar die kunnen we avond aan avond horen orakelen op MTV.

    • Dana Linssen