Griekse toerist eet zeven jaar oud vlees

Hoe lang is rundvlees eetbaar? In Griekenland is beroering ontstaan nu een partij van 500.000 kilo vlees uit België, die in 1999 werd ingevroren, nog steeds in de handel blijkt te zijn. Nadat in 1999 dioxine was aangetroffen in Belgisch vlees werd de – overigens wel goedgekeurde – partij in Nederland opgeslagen. Export naar Iran mislukte en in Nederland werd het vlees na twee jaar alsnog voor consumptie ongeschikt verklaard, aldus het Griekse dagblad Ta Nea, dat met de onthulling kwam en nu een campagne voert tegen het ‘dinosaurusvlees’. In beslag genomen werd het echter niet. Het verhuisde naar Italië, dat op zijn beurt consumptie tegenhield, zodat het daar jarenlang opgeslagen bleef.

Een nieuwe importeur bracht het dit jaar naar Griekenland, waar het, aldus Ta Nea, op grote schaal werd ingezet op toeristische eilanden als Mykonos en op cruiseschepen, terwijl een catering het vlees voor bruiloften en partijen distribueerde.

Woordvoerders op het Griekse ministerie voor Agrarische Ontwikkeling betogen dat er in de EU geen houdbaarheidsgrens is voor ingevroren vlees en vis. Het betreffende vlees is grondig onderzocht op gebreken en zou onschadelijk zijn voor de gezondheid.

In andere EU-landen geldt in de praktijk een termijn van twee jaar waarbinnen vlees geconsumeerd moet zijn. Volgens voedseldeskundigen moet alle voedingswaarde van het vlees inmiddels verdwenen zijn.