Frambozen- sneeuw

Nodig:250 g frambozen200 g fromage blanc150 ml slagroom2 eiwitten3 eetl. poedersuiker2 zakjes vanillesuikersnufje zout

Ook dit jaar weer niet het honingmuseum, het armagnac-, het pruimen-, geitenkaas-, kastanje-, foie gras- en knoflookmuseum bezocht. Waarom zou je je binnen laten voorlichten als je al dat lekkers in de openlucht in je mond kunt stoppen?

Het stikt deze zomer in de Franse Gers, een deel van Gascogne, van de markten, feesten en wedstrijden waar altijd bij wordt gegeten, gedronken, gedanst en gezongen. Elke dag moet een regionale krant, de Sud Ouest of La Dépeche, worden gekocht om in de agenda te kunnen bijhouden wat voor soort feest er op het dorsplein of in de feesttent in naburige dorpjes en stadjes wordt gevierd. Ik noteerde een honingmarkt, een roodfruit-, meloen-, lokale producten- en wijnmarkt, een kersenfeest, een knoflookfeest, een knoflookpelwedstrijd en talrijke fêtes en soirées gourmandes. Dan was er nog het apéritief-concert, het fête poulet basquaise, de grillade et apéritief, de bifteckade et bal gratuit et punch, een fête paella, de sardinade, de agneau grillé et bal disco, een pique-nique, tapas et grillade à midi en het fête et concours de palet gascon.

Hoogtepunt was het optreden van de rondreizende Pyrenese zanger, minstreel Edmond Duplan, die het Franse platteland en de gastronomische geneugten bezong en in zes coupletten de hele Franse geschiedenis van de bezetting door de Romeinen tot en met WO II behandelde. De bar bleef tijdens het optreden open.

Vandaag het recept voor een Frans nagerecht – neige aux framboise – voor 4 personen. Klop in een schone, vetvrije kom met een handmixer de eieren met een snufje zout stijf. Klop bij beetjes tegelijk de poedersuiker door de stijve eiwitten. Klop in een tweede kom de slagroom met de vanillesuiker stijf. Klop de fromage blanc met een garde los. Spatel er vervolgens eerst de geklopte slagroom en daarna de stijve eiwitten door. Schep deze sneeuw in wijde glazen of op dessertborden. En verdeel op eerlijke wijze de frambozen die geen extra suiker nodig hebben. Deze zelfde sneeuw kan ook met ander fruit worden gecombineerd.

Anne Scheepmaker

Morgen: tagliatelle met boleten

    • Anne Scheepmaker