Ex-premier Juppé terug in de politiek

Parijs. De veroordeelde Franse ex-premier Alain Juppé keert terug in de politiek. In oktober is hij kandidaat om in speciaal voor hem ingelaste tussentijdse verkiezingen te worden herkozen als burgemeester van Bordeaux. Juppé werd in december 2004 veroordeeld tot één jaar onverkiesbaarheid en veertien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat hij begin jaren negentig op het stadhuis in Parijs leiding gaf aan een illegale boekhouding. Juppé, die onder Chirac premier was tussen 1995 en 1997, moest vertrekken als parlementariër en als burgemeester van Bordeaux. Eergisteren trad het bestuur van Bordeaux af om de weg vrij te maken voor een snelle herverkiezing van Juppé. Een lokale oppositieleider noemde het ”opeisen van Bordeaux door Juppé ”een praktijk uit andere tijden”.