Een beurs met ambities [IFA 2006]

missifa.jpgDeutsch oder English? vraagt de dame van de persdienst. Ze staat met twee catalogi in handen van de grootste elektronicabeurs voor consumenten, IFA, die vandaag in Berlijn officieel opent. Vanaf vrijdag staat de Internationale Funk Ausstellung bol van de platte tv’s, slimme videorecorders en opgevoerde gsm’s.
De pers mag al eerder rondkijken en hoort het nieuws van de grote producenten van elektronica zoals Sony, Philips en Samsung op donderdag.

Op een publieksbeurs met glimmende consumentenelektronica zou je een gelikte openingspersconferentie verwachten. Maar nee. Vijf Duits prevelende Herren Doktoren in donkere pakken lezen elk hun reeds uitgereikte speech voor - een zwartekousenkerkdienst is er een spektakel bij. Het enige fleurige accent komt van het roodharige IFA-symbool (een mevrouw met geverfde haren, zie foto) die met de zwarte pakken op de foto moet.

Omdat IFA nu jaarlijks georganiseerd wordt, heeft de Funkausstellung ook pretenties gekregen. In tegenstelling Cebit computerbeurs (jaarlijks in maart in Hannover) wil uitgroeien tot een serieuze concurrent voor de CES in Las Vegas (elk jaar in januari, alleen voor industrie en pers).
Een belangrijke handicap voor internationale klanten en gasten (met name Aziatische) is dat er nog steeds Duits gesproken wordt op de persbijeenkomsten. Dit jaar is ongeveer twintig procent van de journalisten anders- of Engelstalig. “Maar als we volgend jaar vijftig procent Engelstalige gasten hebben, zullen we hier geen Duits meer spreken” belooft Dr. Rainer Hecker, voorzitter van de organiserende raad van de IFA, de Gesellschaft für Unterhaltungs- und Kommunikationselektronik.
Duits blijft een indrukwekkende taal voor elektronisch en digitaal jargon. Dit jaar heet gsm daarom nog een Handy en wordt er niet op een harddiskrecorder opgenomen, maar speichert mann das fernsehprogramm auf Festplatte. Prachtig. Af en toe gebruikt een Herr Doktor al de Engelse afkorting “Ai-Ef-Eej” in plaats van “Die Iefaa”. Om te oefenen voor 2007, maar echt lekker klinkt het nog niet.

IFA in het kort:
De IFA is een publieksbeurs voor consumentenelektronica; met name video, audio en mobiele toepassingen. De eerste Grosse Deutsche Funkausstellung werd in 1924 gehouden. Anno 2006 vullen 1049 fabrikanten uit 32 landen zo’n 92.000 m2 expositieruimte in de Berlijnse beursgebouwen. Tijdens de vorige IFA in 2005 kwamen 245.000 bezoekers kijken.

    • Marc Hijink