EBay vast aan Google

Temidden van geruchten dat Google dit voorjaar een rechtstreekse concurrent voor eBay’s dochter Paypal zou lanceren, heeft het online veilinghuis zijn toevlucht gezocht bij Yahoo. Het bedrijf gaf Yahoo de opdracht de advertenties op zijn Amerikaanse site te verzorgen. Deskundigen prezen de stap, omdat eBay er goed aan zou doen nog meer verstrengeling met Google te vermijden. EBay leunt zwaar op Google voor zijn internetverkeer, maar tegelijkertijd werd Google een steeds grotere bedreiging.

Toch lijkt eBay, nu het vandaag de dag vanuit een positie van zwakte moet opereren, zich de luxe van het zich losmaken van het machtige Google niet te kunnen veroorloven. Daarom kwam eBay met Google overeen dat de zoekmachine-exploitant de advertenties op de buitenlandse veilingsites van eBay mocht verzorgen.

Maar in tegenstelling tot MySpace en Facebook verkeerde eBay blijkbaar niet in de positie om vooraf de grote financiële garanties te bedingen waartoe deze sociale netwerksites Google en Microsoft wisten te verleiden. EBay heeft genoegen moeten nemen met een overeenkomst om de inkomsten te delen.

De aandeelhouders van Google kunnen gerust zijn: de overeenkomst is van weinig waarde voor eBay’s winst, wat het bedrijf overigens zelf toegeeft.

De mogelijkheden van eBay waren uiteraard beperkt. Omdat het bedrijf in het buitenland rechtstreeks met Yahoo concurreert op het gebied van internetveilingen, zou een bondgenootschap met Yahoo daar ondenkbaar zijn. En het advertentiesysteem van Microsoft, dat zichzelf nog niet heeft bewezen, was gewoonweg een te riskante optie voor eBay, gezien de dringende behoefte aan groei van het veilinghuis. Nu zijn beurskoers dit jaar met 40 procent is gekelderd, moet eBay zijn aandeelhouders proberen gunstig te stemmen.

De keerzijde van dit alles is de kans dat Google het verwarde eBay kan helpen te bedenken hoe het bedrijf zijn internettelefoniedochter Skype kan integreren, die vorig jaar voor 2,6 miljard dollar (2 miljard euro) werd gekocht. EBay wendt zich nu tot Google voor hulp bij het ontwikkelen van een model om Skype in te zetten bij online veilingen, door bieders met elkaar te verbinden via een nieuw soort klik-en-beltechnologie. Als dat werkt, kan de zwakte die eBay in de armen van Google dreef de potentie van Skype blootleggen.

David Vise

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • David Vise