Directeur Betsky gaat weg bij NAi

Directeur Aaron Betsky verlaat eind oktober het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Een maand later treedt hij aan als directeur van het Cincinatti Art Museum in de Verenigde Staten.

De Amerikaan Betsky, die een deel van zijn jeugd doorbracht in Nederland, werd in 2001 directeur van het NAi. Hij was de opvolger van de Duitse Kristin Feireiss. Voor hij bij het NAi kwam, was Betsky vanaf 1995 conservator Architecture, Design and Digital Projects van het Museum of Modern Art, San Francisco.

In 1983 studeerde Betsky af aan de Yale School of Architecture in Connecticut. Hij werkte korte tijd op het bureau van Frank Gehry, maar werd bekend als architectuurcriticus van onder meer The Los Angeles Times. Betsky is de auteur van verschillende boeken over architectuur en vormgeving, waaronder Building Sex: Men, Women, Architecture and the Construction of Sexuality (1995) en Queer Space: the Spaces of Same-Sex Desire (1997), USA. In 2004 was hij een van de auteurs van False Flat, waarin hij een verklaring gaf voor de bloei van de hedendaagse Nederlandse vormgeving en architectuur. Onder Betsky maakte het NAi zo’n tachtig tentoonstellingen en werden er vele lezingen en debatten gehouden. In 2005 opende het NAi het Maquettedepot, waar een aantal van de vele maquettes van het instituut voor het publiek zijn te zien. Zaterdag opent in Maastricht de eerste dependance van het NAi.

Het Cincinatti Art Museum is een museum van beeldende en toegepaste kunsten dat aan de vooravond staat van uitbreiding en nieuwbouw. „Het Cincinatti Art Museum is een schitterende instelling met een roemruchte geschiedenis”, zegt Betsky over zijn nieuwe werkgever in een persbericht van het NAi. „Ik ben zeer vereerd dat ze mij gevraagd hebben om daaraan leiding te geven. Het betekent dat ik me bezig kan houden met visuele cultuur in een breder veld.”