De staat van de Amerikaanse droom

cvr_pawnshop_0999low.jpgAmerika = wolkenkrabbers = Wall Street = rijkdom? Jazeker. Maar niet voor iedereen. De VS kent 39 miljoen Amerikanen die onder de door de Verenigde Naties vastgestelde armoedegrens leven. Het gaat om 13 procent van alle Amerikanen. In New York blijft het aantal onder de armoedegrens - eenvijfde van de inwoners - al jaren gelijk. De groeiende rijkdom komt niet bij iedereen terecht, zo blijkt.

De rijken worden rijker en de armen worden armer? Het is hier echt zo. De middenklasse wordt kleiner en de welvaart is ongelijk verdeeld. Gisteren werden interessante cijfers bekendgemaakt door het US Census Bureau: voor het eerst in zes jaar is het gemiddelde inkomen van een Amerikaans huishouden harder gestegen dan de inflatie. Niet dat het loon hard genoeg groeide om in de portemonnee te merken; wel dat meer leden van het huishouden een baan moesten nemen om rond te kunnen komen.

Niet iedereen treurt om dit soort ontwikkelingen. Pandjesbazen (zoals Mike Payne op de foto) bijvoorbeeld. Die hebben het nog nooit zo goed gehad als nu. Ik bezocht een van die lommerds, lees hier en hier hoe het in de krant staat. Buiten het doorgeladen pistool dat ik op mij gericht kreeg was het een erg opgewekt bezoek.

    • Freek Staps