CSM op schema met forse verlaging kosten

CSM, ’s werelds grootste producent van bakkerij-ingrediënten ter wereld, verwacht dit jaar volgens plan 55 miljoen euro te besparen. In het eerste halfjaar verlaagde het bedrijf de kosten al met 23 miljoen euro.

Dat heeft CSM vanochtend laten weten. Het bedrijf verkocht de afgelopen jaren onder druk van investeerders onder meer de snoepdivisie en afgelopen zomer zijn suikerdivisie. De beleggers willen meer focus en snellere resultaatverbetering. Een jaar geleden zei CSM jaarlijks fors te willen bezuinigen, oplopend tot 110 miljoen euro per jaar vanaf 2008.

CSM behaalde in het eerste halfjaar een 2,4 procent hogere omzet van 1,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten kwam op 66 miljoen euro, een stijging van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2005.

Bestuursvoorzitter G. Hoetmer zei in een toelichting tevreden te zijn over de voortgang van de herstructurering. „De resultaten laten zien dat de vele maatregelen die zijn getroffen positief effect hebben. Er is geen bedrijfsonderdeel dat niet is geconfronteerd met wijzigingen in marktstrategie, organisatiestructuur of personele bezetting.”

Belangrijkste tegenvaller was de prestatie van Délices de la Tour. Dit onderdeel produceert ingrediënten voor luxe broodjes. CSM zegt veel last te hebben van prijsconcurrentie. Délices de la Tour kwakkelt al jaren en moet volgens Hoetmer snel beter presteren, anders wordt het mogelijk afgestoten. „Wij accepteren geen bedrijfsonderdelen die op lange termijn ondermaats presteren en zoeken daarom naar een structurele oplossing.” CSM heeft voor Délices de la Tour al een last genomen van 41 miljoen euro.

In Europa boekte de bakkerijdivisie 5 procent minder omzet, maar het bedrijfsresultaat nam toe van 19 tot 24 miljoen euro. In de Verenigde Staten groeide de verkoop met 9 procent en steeg het resultaat van 29 naar 35 miljoen euro.

Het bedrijf maakte niet bekend wat het gaat doen met de verkoop van de suikerdivisie. Als de mededingingsautoriteiten de verkoop aan het Nederlandse Cosun goedkeuren, kan de transactie nog dit jaar worden afgerond, meent CSM.