‘Core business’, dat mag dus niet meer

Mindset, transformatie, license to act, quickscan. Veerle Sleegers, raadslid in Tilburg voor de SP, ergert zich al jaren aan onbegrijpelijk taalgebruik van ambtenaren en politici. Ze betrekt de inwoners van Tilburg in haar strijd tegen de taalverloedering. ‘Jeukjargon’ kan worden gemeld bij de SP-fractie. Een lijst met de binnenkomende inzendingen wil Sleegers in november bij de begrotingsbehandeling aanbieden aan het gemeentebestuur. „Politiek en overheid moeten meer Jip en Janneke-taal gebruiken”, zegt het raadslid.

Waarom is dit nodig?

„Ik zit in de taskforce armoede, een raadbrede werkgroep. Regelmatig ontmoet ik burgers die de post van de sociale dienst niet begrijpen. Zelf word ik soms ook ziek van het taalgebruik van collega’s. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezing stemde de helft van de bevolking niet. Hoe kunnen we verwachten dat kiezers geïnteresseerd zijn in politiek, als we naar de bevolking toe niet duidelijk zijn in onze woordkeus. Politici moeten de hete aardappel uit hun keel halen, geen trendy Engels jargon meer gebruiken en stoppen met verhullend taalgebruik dat de eigenlijke boodschap maskeert.”

‘Taskforce’, ‘naar de bevolking toe’ – is dat geen jeukjargon?

„Pardon. Zulke uitdrukkingen sluipen er zomaar in. Ambtenarenjargon is heel besmettelijk.”

Ga je met Jip en Janneke-taal niet erg door de knieën als politicus?

„Met de taal van Annie M.G. Schmidt is niets mis. Eenvoudig Nederlands, dat helpt enorm. Dus niet ‘core business’, maar ‘kerntaak’. Niet ‘transformatie’, maar ‘grote verandering’. Ambtenaren en politici moeten beseffen dat ze in dienst van de burger werken. Daar hoort begrijpelijk taalgebruik bij.”

    • Arjen Ribbens