Canada en VS leggen geschil over hout bij

Ottawa. Canada en de VS hebben een handelsgeschil over timmerhout bijgelegd. Er komt een einde aan Amerikaanse invoerheffingen op Canadees hout. De VS hebben bovendien beloofd 4 miljard dollar (3,16 miljard euro), die de afgelopen jaren aan heffingen werd binnengehaald, terug te betalen. Het handelsgeschil escaleerde in 2002, toen de VS antidumpingheffingen instelden. De Amerikanen gingen daartoe over omdat de Canadese houtproducenten in hun ogen handelsverstorende subsidies kregen. Canada vocht de invoerheffingen aan bij zowel de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als bij een geschillencommissie van de Nafta, de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst. De VS zullen 80 procent van de heffingen terugbetalen. Verder mag Canada voortaan zonder beperkingen de Amerikaanse markt bedienen. Canada heeft ongeveer eenderde van de Amerikaanse markt in handen.