Blunders bij opvang

B en W van Rotterdam erkennen fout te hebben gehandeld bij de opvang van verslaafde daklozen uit de Pauluskerk. Een tijdelijke voorziening voor ex-gebruikers van de kerk is om die reden afgeblazen. Omwonenden keerden zich afgelopen week tegen de voorziening in de Heer Vrankestraat, in de wijk Oude Noorden.

„We hadden steviger de regie moeten voeren. We hadden zelf naar de buurt moeten gaan, moeten overleggen en pas daarna een besluit moeten nemen. Hier valt niemand anders iets te verwijten dan onszelf”, aldus burgemeester Ivo Opstelten gistermiddag.

De Pauluskerk bood onderdak aan verslaafde thuislozen. Het gebouw wordt gesloopt. Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor alternatieve opvang van circa 200 bezoekers. Maar de opvang verloopt moeizaam.

Omdat de geplande voorziening voor 50 daklozen in de instelling Havenzicht is vertraagd, besloten welzijnsorganisatie Centrum voor Dienstverlening (CVD) en de Directie Veiligheid van de gemeente deze groep tot april 2007 onder te brengen in de instelling Van Speijk in de Heer Vrankestraat. Omwonenden noch deelgemeente waren hiervan op de hoogte, toen het een week geleden uitlekte. Bewoners en winkeliers kwamen in verzet, en zouden vanavond worden geïnformeerd.

De daklozen blijven nu tot april 2007 in de Pauluskerk.