Benen blijven langer mooi

Bijna herfst, tijd voor nieuwe mode.

In een korte serie onthult nrc.next de trends, van top tot teen.

Creatie van de Italiaanse ontwerpers D&G. Foto Patrick Hertzog, AFP A model presents a creation by Italian designers D&G during the Spring/Summer 2006 women's collections, 26 September 2005 in Milan. AFP

„Toon geen knieën...” Filmactrice Ellen Barkin (52) moet er even over nadenken in het augustusnummer van de Amerikaanse Vogue, maar zegt dan beslist: „... Na je vijfendertigste.” Met kousen kun je volgens Barkin na die leeftijdsgrens nog wel een kort rokje aan, maar tien jaar later is ook dat voorbij, over en uit. „Ik haat knieën”, verklaart Barkin.

De oudere, pardon rijpere vrouw die de mode wil blijven volgen, moet Barkins devies maar gewoon in de wind slaan. De hit-rok van dit najaar is een mini-spijkerrokje. Het zit niet echt strak om de billen, het heeft zakken en er mag een riem om, maar het is wel mini. Eronder dus veel been, en twee keer een hele knie.

Volgens Ruud (55) van het Rotterdamse filiaal van boetiek Mody Mary hoeven vrouwen zich heden ten dage nog maar zelden voor hun benen te schamen. „Er wordt veel meer getraind dan vroeger, mensen gaan naar de sportschool en zo. Dat zie je. Benen blijven langer mooi.” Alleen bij „echt zware benen” wordt mini een probleem, waarschuwt Ruud. Dan raadt hij een wijdere plissé- of strokenrok tot net onder de knie aan, of een lange galarok, „voor bruiloften en partijen”. En wordt het echt koud buiten, dan wil Ruud sowieso van geen minirok meer horen. In kousen gelooft hij niet.

Yvonne (44) van Dodgers, een winkel in Rotterdam waar bonte kleding van vooral Franse merken hangt, ziet dat anders. Bij elk kort rokje dat zij verkoopt – en dat zijn er veel, de oprukkende herfst houdt nog niemand tegen – verwijst ze vrouwen door naar de Bijenkorf voor „goede, dikke maillots, in een donkere kleur die bij je schoenen past”. Maillots moet je altijd een of twee maten te groot kopen, weet Yvonne, anders kruipt het kruis straks onder je rokje naar beneden en blijf je maar sjorren. Een grof gebreide (col-)trui of een lang vest erboven, en je bent aangekleed.

Ik vind het er leuk uitzien. Stel dat die gekke schapenlaarzen, die Ugg Boots, nog een winter langer mogen blijven, dan stappen we straks frivool doch decent door de kou.

Maar Ruud van Mody Mary is pessimistisch. „De jaren tachtig, dát was een echte rokkentijd. Toen droegen vrouwen overdag naar het werk een mantelpak met een recht rokje, en ’s avonds ging dat koele en zakelijke door.” De winterrok van nu is volgens Ruud een broek: de ,,zeven-achtste” broek, die eruit ziet als een halve broek. Maar ook die komt tot net boven de knie. Doorsporten dus.

Sandra Heerma van Voss

    • Sandra Heerma van Voss