Belgrado: campagne tegen Ahtisaari

De Servische regering begint een „systematische, dagelijkse diplomatieke campagne” tegen de „serieuze vooroordelen” waarvan volgens haar de VN-gezant voor Kosovo, Martti Ahtisaari, blijk gaf toen hij de Servische natie verantwoordelijk stelde voor wat er met Kosovo gaat gebeuren. Dat heeft premier Vojislav Kostunica gezegd tegen het Servische blad Kurir.

Ahtisaari, die het overleg over de toekomst van Kosovo leidt, zei vorige week dat de Serviërs als natie de prijs moeten betalen voor hun verleden en dat het beleid van oud-president Milosevic moet meewegen als het gaat over de toekomst van Kosovo. Ahtisaari, aldus Kostunica, „heeft de Serviërs als natie schuldig verklaard”. De opmerking van een VN-woordvoerder dat het citaat in zijn context moet worden gezien wees hij af. „De verklaring was uitzonderlijk duidelijk en ideologisch herkenbaar in al haar brutaliteit. Als je haar hebt gehoord is al het gepraat over een context zinloos”, aldus de premier. „Bij de onderhandelingen hebben we geen enkel argument voor de onafhankelijkheid van Kosovo gehoord. Deze doodlopende straat is het eerste en tot nu toe enige argument.”

Volgens de voormalige Servische Kosovo-onderhandelaar Nebojsa Covic heeft Ahtisaari zijn „schandalige” verklaring afgelegd om de Serviërs te provoceren tot het weglopen uit het overleg, waarna ze de schuld zouden krijgen van de mislukking van dat overleg en Kosovo onafhankelijk zou worden. (VIP)