7 redenen om thuis te blijven

Crime scene: ook in jouw buurt!

1 Knutselen

Multitool

Binnenkort te koop bij diverse bouwmarkten en via: www.dremel.com, 84,95 euro

Op een regenachtige zondagmiddag kun je knutselen. Als je lekker borden, bloempotten of kerstballen wilt versieren of figuren in hout en glas wilt maken dan komt de ‘Dremel Stylus lithium-ion’ van pas. Dat is elektrisch gereedschap waarmee je oppervlaktes kunt bewerken, schuren, slijpen, graveren, polijsten, poetsen, snijden en zagen. Op het snoerloze apparaat passen diverse hulpstukjes om materialen te bewerken. Met inzetgereedschap 191 (pin met bolletje) kun je bijvoorbeeld figuren op kerstballen graveren en met 438 (staafje met zacht dopje) kun je een modelbouwboot bijschuren of hoekjes van de kozijnen bewerken. Met de 420 (een mini slijptol) haal je figuurtjes uit glas en aardewerk. Het is zaak om eerst op afvalmateriaal te oefenen voordat je de kerstballen van glas onderhanden neemt. Het is ook aan te raden om een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker te dragen tegen rondvliegende slijp- en metaaldeeltjes. De ‘Stylus’ wordt zonder sjablonen geleverd, daar moet je dus je eigen creativiteit op loslaten. (JV)

2 reportage

De God van Nederland

Ned.1, 23.20-23.45u.

Vanavond de laatste aflevering, getiteld ‘Scheppers naast God’, van een achtdelige Ikon-serie. Jan Siebelink, Gerard Soeteman en Paul Verhoeven praten over het sluimerende calvinisme in Nederland. Van Siebelinks bestseller Knielen op een bed violen werden in een jaar meer dan 300.000 exemplaren verkocht en nu wordt het boek verfilmd. Scenarist Gerard Soeteman bewerkt het boek tot een filmscript voor Paul Verhoeven.

3 film

Gandhi

RTL7, 20.30-0.00u.

Een film uit 1982 van Richard Attenborough over Mahatma Gandhi, de onafhankelijkheidsstrijder met een haast mythische status. Hoofdrolspeler Ben Kingsley leek zo veel op Gandhi dat sommigen hem voor de echte hielden. Gandhi begon zijn loopbaan als jurist en werd na een jarenlange strijd voor zijn idealen een moderne messias, wiens passief verzet leidde tot het eind van de Britse koloniale overheersing in India.

4 film

Bram Stoker's dracula

Ketnet/Canvas, 22.10-0.15u.

Na tientallen jaren alleen in zijn vervallen kasteel te hebben gewoond, verhuist de prins van Transylvanië van Oost-Europa naar Londen. Hij heeft alle contact met de mensheid verloren en wil dat herstellen. Eenmaal terechtgekomen in een wereld van passie, horror, romantiek en offers, doet hij er alles aan om de verloren tijd in te halen en de vrouw van zijn leven te vinden. Film uit 1992 van Francis Ford Coppola.

5 DVD

Two for the Money

2-disc versie met extra's: 24,95 euro, dvd (zonder extra's): 7,50 euro, te koop in diverse winkels

De American Football-speler Brandon Lang (Matthew McConaughey) moet na een knieblessure zijn profcarrière beëindigen. Hij gaat werken voor een 0900-nummer dat gokkers tips geeft voor het wedden op sportwedstrijden. Lang weet tachtig procent van de uitslagen goed te voorspellen. Dat wekt de belangstelling van de ietwat groezelige zakenman Walter Abrams (Al Pacino). Hij neemt Lang in dienst, leert hem manipuleren en brengt hem verkooptechnieken bij. Hij neemt Lang mee naar een bijeenkomst voor anonieme gokverslaafden waar hij met een stalen gezicht visitekaartjes uitdeelt. Hoewel het verhaal hoofdzakelijk gaat over het gokken (een sport waar Europeanen niet zoveel mee hebben) is het een genot om Pacino aan het werk te zien. De dvd met extra’s is soms aardig (interviews) maar bevat ook veel reclame. (GJW)

6 site-seeing

Zoek je misdrijf

www.misdaadkaart.nl

Pff, bij mij in de buurt gebeurt nooit wat. Lijkt het. Want even gauw je postcode intikken op www.misdaadkaart.nl en ... nou moe: vorige week nog liep een man vervaarlijk zwaaiend met een bijl op straat, twee blokken verderop. En kijk, een beroving in die gezellige winkelstraat hier om de hoek. Op deze site zijn alle Nederlandse politieberichten vertaald in heldere grafiekjes, verschillende popjes (voor elk soort misdrijf een ander kleurtje) vormen een merkteken op de plattegrond. Je kunt niet alleen criminele activiteiten zoeken op postcode, buurt of woonplaats, maar ook op soort. Klik op ‘moord/doodslag/overlijden’ en ontdek dat in één week zeven gevallen zijn geregistreerd. Zeven doden! Ook „man tuimelt in Gelderse kade en verdrinkt”. Wat zou daarvan de toedracht zijn? Dronken toerist? Kortom, een intrigerende site waar je veilig achter je pc je fantasie op hol kunt laten slaan. (OvD)

Met bijdragen van Juliette Vasterman, Olga van Ditzhuijzen, Leon Varitimos en Gert-Jan Wondergem.

7 spelen

Chique Knuffels

www.pups.it, voor 25 tot 30 euro verkrijgbaar bij Egg Mercantile, Leliegracht 6, Amsterdam

Vroeger werd Michael Jackson uitgelachen om zijn collectie speelgoed en zijn pretpark. Tegenwoordig is het Peter Pan-complex volledig sociaal geaccepteerd. We kijken massaal naar animatiefilms als Shrek; videogames zijn allang niet meer voorbehouden aan tieners en nerds en we lijken maar geen genoeg te krijgen van designer-knuffels. Zo hadden we de zachte ontwerpen van Keith Haring, de ronduit lelijke Naughty, Naughty pets en de bloeddorstige Gloomy Bear. Nu is er ook een collectie chique knuffels uit het land van überpop Pinokkio, Italië. Jonge kunstenaars ontwierpen de minimalistische ‘pillow puppets’, die volgens de homepage de ‘antithesis in zich dragen van het heilige en het profane, het goddelijke en het menselijke’. Dure woorden voor stijlvolle, handgemaakte knuffels die je ook als kussen kunt gebruiken. (LV)