Woede over Bush en Katrina nooit geluwd

President Bush keert precies een jaar na ‘Katrina’ terug naar de Amerikaanse Golfkust. Het trage optreden van de regering kostte Bush destijds veel sympathie onder de bevolking. En hij heeft deze nooit teruggewonnen.

„De eerste verjaardag maar ook niet meer dan dat”, zei president Bush vorige week over de orkaan Katrina. Links, Bay St. Louis in Mississippi waar de ravage nog steeds niet is opgeruimd. Rechts, president Bush met de burgemeester van de stad Biloxi. Foto’s AFP, Reuters U.S. President George W. Bush (L) puts his arm around Biloxi Mayor A.J. Holloway as they tour a hurricane damaged neighborhood in Biloxi, Mississippi, August 28, 2006. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES)
„De eerste verjaardag maar ook niet meer dan dat”, zei president Bush vorige week over de orkaan Katrina. Links, Bay St. Louis in Mississippi waar de ravage nog steeds niet is opgeruimd. Rechts, president Bush met de burgemeester van de stad Biloxi. Foto’s AFP, Reuters U.S. President George W. Bush (L) puts his arm around Biloxi Mayor A.J. Holloway as they tour a hurricane damaged neighborhood in Biloxi, Mississippi, August 28, 2006. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES) REUTERS

President George W. Bush begon gisteren zijn twaalfde bezoek aan de Amerikaanse Golfkust sinds orkaan Katrina er huishield, vandaag precies een jaar geleden. Veel kranten herdrukken dezer dagen echter vooral de foto van zijn allereerste bezoek aan het rampgebied, op 31 augustus. Deze toont Bush die vanuit het raampje van Air Force One beduusd neerkijkt op het ondergelopen New Orleans. Op de grond namen de misère, de chaos en de radeloosheid onder de arme achterblijvers toen nog steeds toe.

Voor een meerderheid van de Amerikanen was dat beeld onvergetelijk en nog steeds onvergeeflijk. En ze blijven boos. Op hun president die destijds vrolijk vakantie vierde. Op het onderschatte gevaar van een dijkdoorbraak in New Orleans. Op de late reacties van het federale hulpagentschap FEMA en de lokale autoriteiten. Op de trage wederopbouw. Op het onnodig hoge dodental van ruim 1.500.

Dat de onvrede niet slijt maar groeit, bleek deze maand uit een CBS-peiling. Daarin keurde 51 procent van de ondervraagden Bush’ Katrina-beleid nog steeds af. In september 2005 was dit ‘slechts’ 48 procent. De nasleep van Katrina accelereerde destijds ook de neergang in Bush’ algehele waarderingscijfer. Hij dook voor het eerst onder de 50 procent, om daar ook nooit meer boven te komen.

De president kan er een jaar na dato vanzelfsprekend niet onderuit acte de présence te geven aan de Golfkust. Maar wat hij er ook zal doen of zeggen, hij kan het eigenlijk nooit goed doen. Hij zal onherroepelijk opnieuw alle aandacht vestigen op zijn falende Katrina-beleid.

Na gisteren Biloxi in Mississippi, bezoekt Bush vandaag New Orleans in Louisiana. Hier vielen veruit de meeste doden en vordert de wederopbouw ook veel minder snel dan in de buurstaat. De kerkklokken van de stad zullen er ‘s ochtends luiden op het moment dat de dijken braken. Bush zal er een dienst bijwonen, aanschuiven bij een rondetafelgesprek en verscheidene plekken in de stad bezoeken.

The Los Angeles Times beschreef vorige week hoe de presidentiële staf eindeloos schaafde aan Bush’ bezoek. Zijn toespraken moesten zowel deemoedig als optimistisch overkomen. De locaties van die speeches moesten niet te veel, maar ook niet te weinig puinhopen laten zien. En Bush moest vooral niet te veel achterom kijken. Woensdag stelde hij dan ook: „Ik wil dat mensen beseffen dat een eerste verjaardag ook niet meer is dan dat.” Om daar gisteren aan toe te voegen: „Het doet me pijn het te zeggen, maar de wederopbouw gaat eerder jaren dan maanden duren.”

In een poging de hernieuwde aandacht voor de falende wederopbouw voor te zijn, bracht de regering de afgelopen weken alvast een dik rapport uit. Het bevatte allerlei opbeurende statistieken. Zo heeft de federale overheid bijvoorbeeld al 20.000 gratis luchtbedden verstrekt.

De Democratische partij en andere oppositiegroepen in de VS reisden echter ook in grote getale af naar de Golfkust om een tegengeluid te laten horen. Zij weten wel raad met de politieke gevoeligheid rond Katrina en organiseren hun eigen persreizen naar gebieden die nog in puin liggen. Ze brengen ‘factsheets’ uit waarin ze er op wijzen op dat slechts een deel van het toegezegde geld reeds op de plaats van bestemming is. „De storm was een ramp, maar de grotere ramp was hoe de federale overheid reageerde”, schamperde de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Harry Reid.

Bovendien wordt door de oppositie gemakkelijk een verband gelegd met Bush’ andere impopulaire beleidsthema: Irak. De actiebeweging National Priorities Project becijferde bijvoorbeeld dat de oorlog in Irak dagelijks 244 miljoen dollar kost. Terwijl New Orleans pas 117 miljoen dollar ontving voor wat Bush ooit noemde „de grootste stedelijke wederopbouw uit de nationale geschiedenis”.