Wellicht Turkse troepen naar Libanon

Het Turkse kabinet heeft gisteren in principe besloten troepen af te vaardigen naar UNIFIL, de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Het beoogde aantal werd niet bekendgemaakt.

Of het besluit ook wordt uitgevoerd is niet zeker. De regerende AK-partij heeft een grote meerderheid in het parlement, dat op korte termijn over een Libanese missie zal stemmen. Maar er is groeiend verzet tegen deelneming aan UNIFIL. In 2003 stemde het parlement tot woede van Washington een regeringsbesluit af om Amerikaanse troepen zich in Turkije te laten verzamelen voor actie in Irak.

Turkije onderhoudt zowel met Israël als met de Arabische wereld goede relaties. Israël wil geen troepen uit moslimlanden waarmee het geen diplomatieke relaties onderhoudt, zoals Indonesië en Maleisië, die ook soldaten hebben aangeboden. (AP)