VS tonen autistische vorm van diplomatie

Het is haast amusant om te lezen dat R. Holbrooke zich zorgen maakt over de stabiliteit van de wereld. Met zijn bulldozerdiplomatie was hij een belangrijke factor in de destabilisatie die we nu waarnemen. Traditioneel is diplomatie gebaseerd op een gedoseerde reactie. Maar recentelijk zien we dat landen als de VS en Israël voor de kleinste beledigingen bereid zijn grootschalige oorlogen te beginnen. Dit is exact het soort onverdraagzaamheid dat in 1914 aanleiding gaf tot de Eerste Wereldoorlog. Israël heeft al vele malen ontvoeringen van Israëlische soldaten meegemaakt. Tot nu toe had het daar altijd op beheerste wijze op gereageerd. Deze keer was van zelfbeheersing geen sprake. Amerika`s weigering om met Iran te praten, de ongerechtvaardigde oorlog in Irak, het voortdurende gestook aan Ruslands flanken, het gesteggel met Venezuela: het zijn allemaal uitingen van een autistische vorm van diplomatie die alleen aan de eigen doelen denkt en vergeet dat de andere kant ook belangen, doelen en trots heeft.

Er zijn situaties zoals de Cuba crisis in 1962 waar je inderdaad stug aan je doel moet vasthouden. Maar om dat principe tot de basis van alle diplomatie te maken, is een grote vergissing.

    • Wim Roffel Leiden