Veel Kamerleden VVD laag op lijst

Een groot aantal zittende Kamerleden van de VVD is gisteren door het hoofdbestuur van de partij op een relatief lage plek op de kandidatenlijst van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen gezet. De lijst is nog niet openbaar.

Deze kandidaten staan op de lijst onder plaats 23, waardoor – gezien de wisselende resultaten van de VVD in de peilingen – hun verkiezing onzeker is geworden. De VVD, nu 27 zetels in de Kamer, stond dit weekend op ongeveer 30 zetels in de diverse peilingen.

De lijst zoals die vandaag onder de kandidaten wordt verspreid begint, zoals verwacht, met Rutte (1), Verdonk (2) en Kamp (3). Op vier staat de hoogste nieuwkomer, Brigitte van der Burg, nu lid van het college van Actal, een adviesorganisatie die wetgeving toetst op administratieve lasten.

Oud-Leefbaar Nederland-voorman Fred Teeven staat op 5, gevolgd door het zittend Kamerlid Edith Schippers. De ministers Nicolaï en Remkes staan op 7 en 8.

Laetitia Griffith staat in de lijst op nummer 9. Zij keerde vorig jaar terug in de Kamer na een kortstondig wethouderschap in Amsterdam. Nieuwkomer Docters van Leeuwen, die vorig jaar D66 verruilde voor de VVD, staat op 10.

Nieuwkomer Ton Elias die Rutte bijstond in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, en door Rutte werd gevraagd om zich kandidaat te stellen, zit niet bij de eerste 23. Van de zittende Kamerleden die lager staan dan nummer 23, is onbekend of ze op de lijst willen blijven staan. Het betreft onder anderen de Tweede-Kamerleden Van Egerschot, Lenards, Van Schijndel, Szabó, voormalig lijsttrekkers-kandidate Veenendaal en Visser.

De kandidatenlijst was afgelopen vrijdag nog aanzienlijk gewijzigd in een vergadering van het hoofdbestuur met de zogeheten ‘partijbaronnen’, de voorzitters in de kiesdistricten van de VVD. Die hebben traditioneel een zware stem in de kandidaatstelling, onder andere in verband met de regionale verdeling van de kandidaten.

Omdat de lijst nog niet openbaar is, wilden de kandidaten nog niet reageren.

VVD-programma: pagina 2