Unilever doet Iglo over aan durfkapitalist

Levensmiddelenbedrijf Unilever (Knorr, Lipton, Omo, Ola) verkoopt het grootste deel van zijn diepvriesdivisie aan de Britse durfkapitalist Permira. Belangrijkste delen hiervan zijn Iglo en Birds Eye.

Unilever krijgt 1,7 miljard euro voor de divisie, die sinds februari te koop stond. Daarop haalt het concern een eenmalige boekwinst van 1 miljard euro, zo maakte Unilever gisteren bekend. Het is nog niet bekend wat Unilever met het geld gaat doen. Met de verkoop van Unilevers diepvriesdivisie komt er opnieuw een Nederlands bedrijfsonderdeel in handen van een investeringsmaatschappij. Eerder dit jaar werden ook uitgever VNU, de chipdivisie van elektronicaconcern Philips, de logistieke tak van postbedrijf TNT en afvalbedrijf AVR verkocht aan investeerders.

Permira heeft al een groot aantal belangen in Europese bedrijven. Het kocht vorig jaar samen met het Amerikaanse KKR voor 2 miljard euro de mediagroep SBS Broadcasting. Ook heeft het een belang in het Nederlandse winkelconcern Maxeda, het voormalige Vendex KBB. Permira trok zich onlangs terug uit het consortium dat uitgever VNU kocht en was ook een van de partijen die meeboden op Philips Halfgeleiders.

Voor de diepvriesdivisie van Unilever waren verschillende investeerders in de race. Vorige week steeg het aandeel Unilever al enkele procenten na geruchten over een naderend akkoord met investeringsmaatschappijen. Vanmorgen kwam de koers op de Amsterdamse beurs niet van zijn plaats.

Unilever verkoopt de diepvriesdivisie ondanks het goede rendement dat dit onderdeel behaalt. Vorig jaar was het bedrijfsresultaat 174 miljoen euro op een omzet van 1,2 miljard euro. De belangrijkste reden waarom het bedrijf diepvries afstoot, is dat de omzet van deze categorie al jaren nauwelijks groeit, aldus het concern begin dit jaar. Concurrent Nestlé verkocht vijf jaar geleden al zijn diepvriespoot.

Buiten de verkoop vallen de onderdelen ijs (Ola, Hertog), de Italiaanse en een deel van de Amerikaanse diepvriestak. Bij de diepvriesdivisie werken 4.000 mensen, van wie er 3.000 overgaan naar de nieuwe eigenaar. Vrijwel al het personeel werkt in West-Europa.

Unilever verkocht vorige maand al zijn Spaanse diepvriesactiviteiten. Eerder deed het al snackfabrikant Mora en het onderdeel dat pizza’s maakt van de hand. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.