Tuinen vol hout, staal, keramiek en steen

Beeldentuinen liggen vaak verstopt in lastig vindbare hoeken.

Bezoek ze snel, voordat de zomer echt voorbij is.

In landschapstuin Dehullu in het Drentse Gees staan veel monumentale beelden. Hier werk van Peter Hiemstra (1954)
In landschapstuin Dehullu in het Drentse Gees staan veel monumentale beelden. Hier werk van Peter Hiemstra (1954)

Kunst in particulier bezit beperkt zich allang niet meer tot het obligate schilderij boven de bank in de woonkamer. Sinds de tuin een verlengstuk van het huis is geworden, kan geen serieuze tuin meer zonder beeld. Niet uit de categorie tuinkabouters of een betonnen egel uit het tuincentrum, maar een kunstwerk uit een heuse beeldentuin.

Beeldentuinen zijn er genoeg in Nederland, maar ze zijn vaak verstopt in lastig vindbare hoeken. Wees er snel bij, want de meeste beeldentuinen gaan na de zomer weer dicht. Tien mooie tuinen op een rijtje.

1Zelfs in de druipende regen is beeldentuin Belled in Langbroek (bij Doorn) de moeite waard. In de ruim honderd jaar oude bostuin, gelegen aan de prachtige Langbroekerwetering tegenover kasteel Lunenburg, kom je niet-alledaagse sculpturen tegen, zoals een koorddanser boven een sloot en een mannetje met een verrekijker die vanaf zijn hoge standplaats bezoekers gadeslaat. De bewegwijzerde route voert langs zo’n honderdvijftig beelden van onder anderen Romée Kanis, Hugo Hol en Antoinette LeRoy.www.belled.nl2Slechts één maand per jaar is beeldentuin De Pruimengaard in Wijk bij Duurstede geopend: in de pruimentijd. In de Pruimengaard valt die in augustus. Langs de vijvers en de bloeiende borders en tussen de pruimenbomen staan circa honderdvijftig beelden van elk jaar wisselende kunstenaars opgesteld. Dit jaar springen de sculpturen annex zitmeubelen van Willem Kind in het oog. In de binnengalerie staat kleiner werk. Behalve beelden kun je hier ook potjes jam en pruimen kopen.Inl. 0343-5734103In het coulissenlandschap aan de noordkant van Winterswijk vind je, aan het einde van een zandpad, beeldentuin De Stegge. Tuin en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve beelden in onder meer brons, keramiek, aluminium en steen. Tot de vaste collectie behoren de speelse dikke damesbeelden van Marijke in den Bosch (die luisteren naar namen als Bets, Suus en Cobie) en de keramieken personages van Nel Knoop. Op 2 en 3 september is er een keramiekmarkt in de tuin.www.destegge.nl4Niet zo ver van Winterswijk, in het oude centrum van het vestingstadje Groenlo, ligt de beeldentuin van Huijs Basten Asbeck. Wie van (goed betaalbare) Afrikaanse beelden, keramiek en schilderijen houdt, is hier aan het goede adres. In de prachtige tuin, grenzend aan de oude vestingwal, staan de beelden. Bij mooi weer kun je er zelfgebakken taart eten. Wie het grootser wil aanpakken, kan reserveren voor een high tea. Binnen in het voormalige koetshuis, onder de houten balken, hangt en staat het overige werk.www.huijsbastenasbeck.nl5In het noorden van Noord-Holland, vlak achter de duinen bij Callantsoog, ligt Het Vijfde Seizoen, een beeldentuin die in een paar jaar is uitgegroeid tot een van mooiste en meest prestigieuze van Nederland. Een topbeeldhouwer als Francesca Zijlstra heeft hier een eigen tuinkamer met beelden. Door de mooie tuin rond de boerderij loopt ook een poëzieroute. Op de deel staat kunst voor binnen, zoals keramiek van Marrie de Boer en werk van Xander Spronken.www.vijfdeseizoen.nl6Nog meer kunst in Callantsoog: vlakbij beeldentuin Het Vijfde Seizoen ligt beeldentuin de Booghgaard. Een voormalig weiland van zes hectare werd omgetoverd tot een fraai wandelgebied vol beelden. Er is werk te bewonderen uit de eigen collectie van eigenaren Bert en Sylvia Boogh, maar ook werk van jaarlijks wisselende kunstenaars. Nabij ligt Galerie De Witte Villa, waar beelden en schilderijen te zien zijn.www.booghgaard.nl en www.jopievermeulen.nl7Een van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.www.interart.nl8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlZelfs in de druipende regen is beeldentuin Belled in Langbroek (bij Doorn) de moeite waard. In de ruim honderd jaar oude bostuin, gelegen aan de prachtige Langbroekerwetering tegenover kasteel Lunenburg, kom je niet-alledaagse sculpturen tegen, zoals een koorddanser boven een sloot en een mannetje met een verrekijker die vanaf zijn hoge standplaats bezoekers gadeslaat. De bewegwijzerde route voert langs zo’n honderdvijftig beelden van onder anderen Romée Kanis, Hugo Hol en Antoinette LeRoy.

www.belled.nl

2Slechts één maand per jaar is beeldentuin De Pruimengaard in Wijk bij Duurstede geopend: in de pruimentijd. In de Pruimengaard valt die in augustus. Langs de vijvers en de bloeiende borders en tussen de pruimenbomen staan circa honderdvijftig beelden van elk jaar wisselende kunstenaars opgesteld. Dit jaar springen de sculpturen annex zitmeubelen van Willem Kind in het oog. In de binnengalerie staat kleiner werk. Behalve beelden kun je hier ook potjes jam en pruimen kopen.Inl. 0343-5734103In het coulissenlandschap aan de noordkant van Winterswijk vind je, aan het einde van een zandpad, beeldentuin De Stegge. Tuin en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve beelden in onder meer brons, keramiek, aluminium en steen. Tot de vaste collectie behoren de speelse dikke damesbeelden van Marijke in den Bosch (die luisteren naar namen als Bets, Suus en Cobie) en de keramieken personages van Nel Knoop. Op 2 en 3 september is er een keramiekmarkt in de tuin.www.destegge.nl4Niet zo ver van Winterswijk, in het oude centrum van het vestingstadje Groenlo, ligt de beeldentuin van Huijs Basten Asbeck. Wie van (goed betaalbare) Afrikaanse beelden, keramiek en schilderijen houdt, is hier aan het goede adres. In de prachtige tuin, grenzend aan de oude vestingwal, staan de beelden. Bij mooi weer kun je er zelfgebakken taart eten. Wie het grootser wil aanpakken, kan reserveren voor een high tea. Binnen in het voormalige koetshuis, onder de houten balken, hangt en staat het overige werk.www.huijsbastenasbeck.nl5In het noorden van Noord-Holland, vlak achter de duinen bij Callantsoog, ligt Het Vijfde Seizoen, een beeldentuin die in een paar jaar is uitgegroeid tot een van mooiste en meest prestigieuze van Nederland. Een topbeeldhouwer als Francesca Zijlstra heeft hier een eigen tuinkamer met beelden. Door de mooie tuin rond de boerderij loopt ook een poëzieroute. Op de deel staat kunst voor binnen, zoals keramiek van Marrie de Boer en werk van Xander Spronken.www.vijfdeseizoen.nl6Nog meer kunst in Callantsoog: vlakbij beeldentuin Het Vijfde Seizoen ligt beeldentuin de Booghgaard. Een voormalig weiland van zes hectare werd omgetoverd tot een fraai wandelgebied vol beelden. Er is werk te bewonderen uit de eigen collectie van eigenaren Bert en Sylvia Boogh, maar ook werk van jaarlijks wisselende kunstenaars. Nabij ligt Galerie De Witte Villa, waar beelden en schilderijen te zien zijn.www.booghgaard.nl en www.jopievermeulen.nl7Een van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.www.interart.nl8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlSlechts één maand per jaar is beeldentuin De Pruimengaard in Wijk bij Duurstede geopend: in de pruimentijd. In de Pruimengaard valt die in augustus. Langs de vijvers en de bloeiende borders en tussen de pruimenbomen staan circa honderdvijftig beelden van elk jaar wisselende kunstenaars opgesteld. Dit jaar springen de sculpturen annex zitmeubelen van Willem Kind in het oog. In de binnengalerie staat kleiner werk. Behalve beelden kun je hier ook potjes jam en pruimen kopen.

Inl. 0343-573410

3In het coulissenlandschap aan de noordkant van Winterswijk vind je, aan het einde van een zandpad, beeldentuin De Stegge. Tuin en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve beelden in onder meer brons, keramiek, aluminium en steen. Tot de vaste collectie behoren de speelse dikke damesbeelden van Marijke in den Bosch (die luisteren naar namen als Bets, Suus en Cobie) en de keramieken personages van Nel Knoop. Op 2 en 3 september is er een keramiekmarkt in de tuin.www.destegge.nl4Niet zo ver van Winterswijk, in het oude centrum van het vestingstadje Groenlo, ligt de beeldentuin van Huijs Basten Asbeck. Wie van (goed betaalbare) Afrikaanse beelden, keramiek en schilderijen houdt, is hier aan het goede adres. In de prachtige tuin, grenzend aan de oude vestingwal, staan de beelden. Bij mooi weer kun je er zelfgebakken taart eten. Wie het grootser wil aanpakken, kan reserveren voor een high tea. Binnen in het voormalige koetshuis, onder de houten balken, hangt en staat het overige werk.www.huijsbastenasbeck.nl5In het noorden van Noord-Holland, vlak achter de duinen bij Callantsoog, ligt Het Vijfde Seizoen, een beeldentuin die in een paar jaar is uitgegroeid tot een van mooiste en meest prestigieuze van Nederland. Een topbeeldhouwer als Francesca Zijlstra heeft hier een eigen tuinkamer met beelden. Door de mooie tuin rond de boerderij loopt ook een poëzieroute. Op de deel staat kunst voor binnen, zoals keramiek van Marrie de Boer en werk van Xander Spronken.www.vijfdeseizoen.nl6Nog meer kunst in Callantsoog: vlakbij beeldentuin Het Vijfde Seizoen ligt beeldentuin de Booghgaard. Een voormalig weiland van zes hectare werd omgetoverd tot een fraai wandelgebied vol beelden. Er is werk te bewonderen uit de eigen collectie van eigenaren Bert en Sylvia Boogh, maar ook werk van jaarlijks wisselende kunstenaars. Nabij ligt Galerie De Witte Villa, waar beelden en schilderijen te zien zijn.www.booghgaard.nl en www.jopievermeulen.nl7Een van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.www.interart.nl8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlIn het coulissenlandschap aan de noordkant van Winterswijk vind je, aan het einde van een zandpad, beeldentuin De Stegge. Tuin en de bijbehorende galerie herbergen abstracte en figuratieve beelden in onder meer brons, keramiek, aluminium en steen. Tot de vaste collectie behoren de speelse dikke damesbeelden van Marijke in den Bosch (die luisteren naar namen als Bets, Suus en Cobie) en de keramieken personages van Nel Knoop. Op 2 en 3 september is er een keramiekmarkt in de tuin.

www.destegge.nl

4Niet zo ver van Winterswijk, in het oude centrum van het vestingstadje Groenlo, ligt de beeldentuin van Huijs Basten Asbeck. Wie van (goed betaalbare) Afrikaanse beelden, keramiek en schilderijen houdt, is hier aan het goede adres. In de prachtige tuin, grenzend aan de oude vestingwal, staan de beelden. Bij mooi weer kun je er zelfgebakken taart eten. Wie het grootser wil aanpakken, kan reserveren voor een high tea. Binnen in het voormalige koetshuis, onder de houten balken, hangt en staat het overige werk.www.huijsbastenasbeck.nl5In het noorden van Noord-Holland, vlak achter de duinen bij Callantsoog, ligt Het Vijfde Seizoen, een beeldentuin die in een paar jaar is uitgegroeid tot een van mooiste en meest prestigieuze van Nederland. Een topbeeldhouwer als Francesca Zijlstra heeft hier een eigen tuinkamer met beelden. Door de mooie tuin rond de boerderij loopt ook een poëzieroute. Op de deel staat kunst voor binnen, zoals keramiek van Marrie de Boer en werk van Xander Spronken.www.vijfdeseizoen.nl6Nog meer kunst in Callantsoog: vlakbij beeldentuin Het Vijfde Seizoen ligt beeldentuin de Booghgaard. Een voormalig weiland van zes hectare werd omgetoverd tot een fraai wandelgebied vol beelden. Er is werk te bewonderen uit de eigen collectie van eigenaren Bert en Sylvia Boogh, maar ook werk van jaarlijks wisselende kunstenaars. Nabij ligt Galerie De Witte Villa, waar beelden en schilderijen te zien zijn.www.booghgaard.nl en www.jopievermeulen.nl7Een van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.www.interart.nl8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlNiet zo ver van Winterswijk, in het oude centrum van het vestingstadje Groenlo, ligt de beeldentuin van Huijs Basten Asbeck. Wie van (goed betaalbare) Afrikaanse beelden, keramiek en schilderijen houdt, is hier aan het goede adres. In de prachtige tuin, grenzend aan de oude vestingwal, staan de beelden. Bij mooi weer kun je er zelfgebakken taart eten. Wie het grootser wil aanpakken, kan reserveren voor een high tea. Binnen in het voormalige koetshuis, onder de houten balken, hangt en staat het overige werk.

www.huijsbastenasbeck.nl

5In het noorden van Noord-Holland, vlak achter de duinen bij Callantsoog, ligt Het Vijfde Seizoen, een beeldentuin die in een paar jaar is uitgegroeid tot een van mooiste en meest prestigieuze van Nederland. Een topbeeldhouwer als Francesca Zijlstra heeft hier een eigen tuinkamer met beelden. Door de mooie tuin rond de boerderij loopt ook een poëzieroute. Op de deel staat kunst voor binnen, zoals keramiek van Marrie de Boer en werk van Xander Spronken.www.vijfdeseizoen.nl6Nog meer kunst in Callantsoog: vlakbij beeldentuin Het Vijfde Seizoen ligt beeldentuin de Booghgaard. Een voormalig weiland van zes hectare werd omgetoverd tot een fraai wandelgebied vol beelden. Er is werk te bewonderen uit de eigen collectie van eigenaren Bert en Sylvia Boogh, maar ook werk van jaarlijks wisselende kunstenaars. Nabij ligt Galerie De Witte Villa, waar beelden en schilderijen te zien zijn.www.booghgaard.nl en www.jopievermeulen.nl7Een van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.www.interart.nl8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlIn het noorden van Noord-Holland, vlak achter de duinen bij Callantsoog, ligt Het Vijfde Seizoen, een beeldentuin die in een paar jaar is uitgegroeid tot een van mooiste en meest prestigieuze van Nederland. Een topbeeldhouwer als Francesca Zijlstra heeft hier een eigen tuinkamer met beelden. Door de mooie tuin rond de boerderij loopt ook een poëzieroute. Op de deel staat kunst voor binnen, zoals keramiek van Marrie de Boer en werk van Xander Spronken.

www.vijfdeseizoen.nl

6Nog meer kunst in Callantsoog: vlakbij beeldentuin Het Vijfde Seizoen ligt beeldentuin de Booghgaard. Een voormalig weiland van zes hectare werd omgetoverd tot een fraai wandelgebied vol beelden. Er is werk te bewonderen uit de eigen collectie van eigenaren Bert en Sylvia Boogh, maar ook werk van jaarlijks wisselende kunstenaars. Nabij ligt Galerie De Witte Villa, waar beelden en schilderijen te zien zijn.www.booghgaard.nl en www.jopievermeulen.nl7Een van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.www.interart.nl8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlNog meer kunst in Callantsoog: vlakbij beeldentuin Het Vijfde Seizoen ligt beeldentuin de Booghgaard. Een voormalig weiland van zes hectare werd omgetoverd tot een fraai wandelgebied vol beelden. Er is werk te bewonderen uit de eigen collectie van eigenaren Bert en Sylvia Boogh, maar ook werk van jaarlijks wisselende kunstenaars. Nabij ligt Galerie De Witte Villa, waar beelden en schilderijen te zien zijn.

www.booghgaard.nl en www.jopievermeulen.nl

7Een van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.www.interart.nl8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlEen van de toppers op het gebied van beeldentuinen in Nederland is Interart in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Speciale aandacht dit jaar voor beeldhouwer Pépé Grégoire, bij wiens werk de ledematen vaak in het oog springen. Verder is deze grote tuin met vijverpartijen werk van onder anderen Franz Josef Vanck (tere figuurtjes in een monumentale betonnen omlijsting) en roestvrijstalen sculpturen van Lolke van der Bij. In de grote binnengalerie zijn ook sieraden en wandsculpturen te vinden.

www.interart.nl

8In het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.www.dehullu-gees.nl9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlIn het Drentse Gees ligt landschapstuin Dehullu. Deze zeven hectare grote lap grond, die overal schuilplekken tegen regen biedt, toont veel monumentale beelden die de maat van de doorsnee achtertuin ietwat overstijgen. Zoals een gigantische ladder die richting hemel wijst. Maar de beeldentuin is zo groot dat er nog genoeg kunst-in-een-maatje-kleiner staat. Ook de binnengalerie is goed gevuld met kunst. Neem een trui mee voor op het overdekte terras, want het kan aardig waaien in dit open landschap.

www.dehullu-gees.nl

9Al net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).www.beeldenparkulenest.nl 10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlAl net zo noordelijk en weids is beeldentuin de Ulen in het Friese Tijnje, dat wordt omgeven door een vogelbroedgebied van Staatsbosbeheer. Behalve werk van eigenaar en beeldhouwster Lia Versteege is er deze zomer kunst te zien van vier anderen: Herbert Nouwens (staal), Hanshan Roebers (hout), Auke Wassenaar (diverse materialen) en Leonard Wübbena (staal).

www.beeldenparkulenest.nl

10Een van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk. www.artihove.nlEen van de zeldzame beeldentuinen in de Randstad en een van de zeer weinige in Nederland die het hele jaar geopend zijn, is Artihove in Bergschenhoek, bij Rotterdam. De route door het flinke park leidt langs grote en kleine beelden die staan opgesteld bij waterpartijen, in het gras en onder de bomen. Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren hier hun werk.

www.artihove.nl