Trouwjurken in tact in vernielde wijk van Beiroet

Trouwjurken in tact in vernielde wijk van Beiroet Beiroet. Een Libanese vrouw verwijdert stof van een trouwjurk op de stoep van haar winkel. De bruidswinkel, in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet, werd deels vernietigd door de bombardementen. De paspoppen met bruidsjurken bleven in tact. Zuid-Libanon ligt in puin na het offensief van Israël tegen Hezbollahstrijders die op 12 juli van dit jaar twee Israëlische soldaten ontvoerden. Sindsdien zijn in Libanon zo’n 1.287 doden gevallen, bijna allemaal burgerslachtoffers. Er stierven 160 Israëliërs. Dat waren met name soldaten. Premier Olmert van Israël maakte gisteren bekend dat hij niet van plan is een onafhankelijk nationaal onderzoek naar de oorlog in Libanon te gelasten. Enkele politici hadden dat geëist. Wel heeft Olmert twee commissies ingesteld die de rol van de regering en die van het leger zullen onderzoeken. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties – op rondreis door het Midden-Oosten – heeft er bij de Libanese regering op aangedrongen dat de twee ontvoerde Israëlische soldaten worden vrijgelaten. Hij wil dat ze worden overgedragen aan het Rode Kruis. In Beiroet sprak Annan met voorzitter Berri van het parlement. Die onderhandelt met hem namens Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Berri zou een sleutelrol moeten spelen in overleg over een gevangenenruil. Dat overleg zit nog vast. Israel handhaaft vooralsnog een zee- en luchtblokkade. Foto Anwar Amro, AFP A Lebanese woman removes dust from a wedding dress outside her partially destroyed shop in devastated Beirut's southern suburb, 28 August 2006. UN Secretary General Kofi Annan arrived in Beirut on the first leg of a Middle East tour aimed at strengthening the truce between Israel and the Shiite militant group Hezbollah. His visit comes as Hezbollah leader Hassan Nasrallah said his fighters would not oppose UNIFIL (UN Interim Force in Lebanon) troops deployed in the south, but warned that the peacekeepers should not seek to disarm them. Much of the southern suburb and south Lebanon lies in ruins after Israel's offensive against Hezbollah fighters, whose July 12 capture of two Israeli soldiers sparked the devastating fighting that left at least 1,287 dead in Lebanon, nearly all of them civilians, as well as 160 Israelis, mostly soldiers. AFP PHOTO/ANWAR AMRO AFP

Een Libanese vrouw verwijdert stof van een trouwjurk op de stoep van haar winkel. De bruidswinkel, in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet, werd deels vernietigd door de bombardementen. De paspoppen met bruidsjurken bleven in tact.

Zuid-Libanon ligt in puin na het offensief van Israël tegen Hezbollahstrijders die op 12 juli van dit jaar twee Israëlische soldaten ontvoerden. Sindsdien zijn in Libanon zo’n 1.287 doden gevallen, bijna allemaal burgerslachtoffers. Er stierven 160 Israëliërs. Dat waren met name soldaten. Premier Olmert van Israël maakte gisteren bekend dat hij niet van plan is een onafhankelijk nationaal onderzoek naar de oorlog in Libanon te gelasten. Enkele politici hadden dat geëist. Wel heeft Olmert twee commissies ingesteld die de rol van de regering en die van het leger zullen onderzoeken.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties – op rondreis door het Midden-Oosten – heeft er bij de Libanese regering op aangedrongen dat de twee ontvoerde Israëlische soldaten worden vrijgelaten. Hij wil dat ze worden overgedragen aan het Rode Kruis. In Beiroet sprak Annan met voorzitter Berri van het parlement. Die onderhandelt met hem namens Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Berri zou een sleutelrol moeten spelen in overleg over een gevangenenruil. Dat overleg zit nog vast. Israel handhaaft vooralsnog een zee- en luchtblokkade.